Накануне нового 2007 года Вооруженные Силы Украины получили ценный новогодний подарок

03.01.2007, 13:38

Вооруженные Силы Украины получили модернизированный воздушный пункт управления отечественного производства на базе самолета Ан-26. (укр.)

Напередодні нового 2007 року Збройні Сили України прийняли на озброєння модернізований повітряний пункт управління вітчизняного виробництва на базі літака Ан-26, аналогів якому на теренах СНД не існує.

Увесь комплекс робіт по створенню модернізованого повітряного пункту управління, що проходив в рамках реалізації положень Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки, - від проектування до випробування - пройшов у рекордний строк - близько 12 місяців. Роботи з переобладнання в принципово новий літак-повітряний командний пункт виконувались на базі АНТК ім. Антонова та Київського авіаційного заводу "Авіант".

Новий модернізований повітряний пункт управління суттєво підвищує безперервність, стійкість і живучість усієї системи управління українською армією і його поява у складі ЗС України цілком вкладається у рамки загального процесу вдосконалення системи управління.

Цей новий елемент у системі управління ЗС України має унікальні тактичні та технічні характеристики. Так, наприклад, для забезпечення надійного і сталого зв'язку, що є основою всієї системи управління, між Львовом та Києвом необхідно розгорнути 12-15 радіорелейних станцій. У той же час, застосування повітряного пункту управління, як свідчать розрахунки та результати практичних випробувань, дозволяє вирішити це завдання швидше, надійніше та якісніше - достатньо забезпечити баражування цього літака у визначеній зоні повітряного простору. До того ж, виконання завдання із забезпечення на цьому напрямку стійкого і якісного зв'язку у такому випадку можна виконати значно меншою кількістю особового складу.

У повітряному пункті управління на базі літака Ан-26 є салон оперативного складу з автоматизованими робочими місцями, сучасною комп'ютерно-електронною системою відображення інформації та обладнанням сполучення з іншими автоматизованими системами управління, які використовуються у ЗС України.

Крім того, пункт управління оснащений потужним вузлом зв'язку, який забезпечує усі види зв'язку з абонентами, включно з електронним, а також відповідає стандартам щодо перешкодозахищеності та нормам радіоелектронної протидії.

За оцінкою вітчизняних спеціалістів, завдяки зусиллям колективів цілої низки підприємств українського військово-промислового комплексу, їхній вдалій творчій роботі, а також завдяки військовим фахівцям, які залучалися на різних етапах до виконання робіт, у рекордно короткий термін було створено принципово новий зразок військової техніки, аналогів якому на теренах СНД не існує.

Під час випробування бортового обладнання вузла зв'язку разом із "штатними" були протестовані нові модеми, які виготовило одне з вітчизняних підприємств ВПК. Модернізовані можливості літака забезпечили найкращі умови для проведення цих іспитів, дозволили чітко визначити, що нові модеми на порядок кращі та ефективніші за своїх попередників. Крім того, під час тестових іспитів апаратура повітряного пункту управління стійко та якісно забезпечувала керування різновидовими угрупованнями військ навіть за умов "знищення противником наземних елементів" системи управління військами та жорсткої радіоелектронної протидії.

Необхідно наголосити, що цей повітряний пункт управління заклав певні перспективи на майбутнє. Так, літак можна використовувати не тільки, як один з основних елементів всієї системи управління, а й як своєрідний дослідний майданчик. Адже під час своєї експлуатації він вже встиг зарекомендувати себе з найкращого боку. Тим більше, що модернізаційні можливості нового пункту управління не вичерпані.

Поява на озброєнні Збройних Сил України цього літака - тільки початок великої перспективної роботи. На сьогодні в стадії розробки нові ідеї, що надаватимуть всій системі управління військами ЗС України ще більшої оперативної мобільності, стійкості та ефективності.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також