Украина - лидер нерационального потребления энергоресурсов в Европе

26.10.2007, 12:59

По итогам 9-ти месяцев 2007 года энергоемкость ВВП в Украине составила 0,8 кг условного топлива на $1. Этот показатель является сегодня самым высоким среди стран Европы. (укр.)

Зокрема в Польщі енергоємність ВВП складає 0,34 кг у.п/$., Угорщині - 0,30, Німеччині - 0,26, Великобританії - 0,23.

Також Україна поступається за рівнем енергоємності ВВП Росії та Білорусії, в яких ці показники складають, відповідно, 0,7 та 0,5 кг у.п./$.

Як зазначив голова національного агентства України з питань ефективного використання енергетичних ресурсів (НАЕР) Євген Сухін під час свого виступу на I Міжнародній конференції "Ефективне енергоспоживання - 2007", яка проходить з 26 по 28 жовтня у м. Яремче (Івано-Франківська обл.), "для зменшення рівня енергоємності ВВП та поліпшення української економіки у цілому необхідно розробити та прийняти Концепцію державної політики у сфері енергоефективності, а також Державну програму з енергоефективності".

За словами голови НАЕР, для того, щоб Україна наздогнала за рівнем енергоефективності країни ЄС, необхідно впроваджувати цільові комплекси заходів у кожному сегменті промисловості у кожному регіоні.

Зокрема НАЕР вважає, що основними заходами у галузях повинні стати:

у паливно-енергетичному комплексі:

Повномасштабне технічне переозброєння енергетичних установок на базі когенераційних схемних рішень відповідно до розвитку теплоенергетики регіонів.

на підприємствах металургійній галузі:

Побудова нових ТЕЦ на базі когенераційних установок, що використовують доменний, коксовий та конверторний гази; використання коксового газу у доменному процесі замість природного; заміна мартенівського способу виробництва металу на конверторний та електропічний; будівництво електрометалургійних мікрозаводів потужністю 10-100 тис. т сталі на рік як альтернативу металургійним комбінатам.

на підприємствах нафтогазового комплексу:

Модернізація газоперекачувальних агрегатів; впровадження когенераційних та турбодетандерних установок; включення в роботу газоперекачувальні агрегати, які мають електричний привід замість тих, що мають газотурбінний.

у житлово-комунальному господарстві:

Оптимізація схем електро- та теплопостачання, впровадження комплексних енергоефективних рішень у технологічному процесі вироблення та транспортування теплоносія у послідовності "котельня - теплотраса - теплопункт - споживач"; впровадження когенераційних енергоустановок; заміна фізично зношеного та морально застарілого котельного та котельно- допоміжного обладнання на енергоефективне.
По материалам пресс-службы НАЭР.

Читайте також