Бойко: Украина может приостановить экспорт электроэнергии в Молдову

31.10.2007, 16:49

"Украина может приостановить экспорт электроэнергии в Молдову", - сказал министр топлива и энергетики Украины Юрий Бойко во время брифинга в Кабинете Министров Украины. (укр.)

"Ми зараз ведемо переговори з нашими молдовськими партнерами. Наша позиція така: електроенергія не повинна продаватися на зовні за ціною нижчою, ніж на внутрішньому ринку. Хто з цією позицією згоден, той і буде отримувати нашу електроенергію", - додав міністр відповідаючи на питання, кому іще крім Польщі Україна може призупинити експорт.

Раніше Міністерство палива та енергетики повідомляло, що збитки української сторони від експорту до Молдови за заниженими цінами за півтора роки склали понад $70 млн.

Українська сторона ініціювала будівництво нової лінії електропередач(ЛЕП) в обхід Молдови для забезпечення південних районів Одеської області.

"До 1 січня 2008 року "Одесаобленерго" з випередженням графіка закінчить будівництво високовольтних ліній "Арциз-Болград" і "Болград-Буджак-Рені", які дозволять повністю відмовитися від постачання струму через молдавську територію", - повідомляв Бойко. Інвестиції в проект складуть близько 130 млн. гривень, фінансування здійснюється за рахунок кредитних коштів.

Ціна на оптовому ринку електроенергії (ОРЕ) України на жовтень місяць складає близько 5 центів за кВтг, в той час як розрахунки за українську електроенергію польською стороною велись на рівні 2,85 центів за кВт/г.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також