Украина предложила России два проекта соглашений по Черноморскому флоту

05.02.2007, 18:00

Украина предлагает России два проекта соглашений по вопросам юрисдикции и правовых аспектов функционирования военных формирований Черноморского флота РФ. (укр.)

Як повідомляє Департамент законодавства про правосуддя, правоохоронну діяльність та боротьбу із злочинністю Міністерства юстиції України, про це заявлено за підсумками засідання робочої групи Українсько-Російської міждержавної комісії з питань юрисдикції та правових аспектів функціонування військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації (підкомісія з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації та його перебування на території України), яке відбулося 1-2 лютого 2007 р. в м. Київ.

Предметом розгляду робочої групи був комплекс питань, пов'язаних із розподілом юрисдикції між компетентними органами України та Російської Федерації щодо злочинів, вчинених у місцях дислокації військових формувань Чорноморського Флоту Російської Федерації на території України, а також та визначенням механізму співпраці при розслідування таких злочинів. Крім того, були обговорені шляхи вирішенням проблеми фактичного "подвійного" громадянства у низки громадян, що проходили службу на ЧФ РФ, але залишились проживати в Україні, а також використанням державної символіки РФ у місцях дислокації ЧФ РФ, та відповідним позначенням об'єктів, що тимчасово використовуються ЧФ РФ.

Перша з Угод, запропонована українською стороною з цього приводу, спрямована на точне визначення повноважень компетентних органів РФ щодо розслідування злочинів, вчинених у місцях дислокації ЧФ РФ на території України та які підпадають під юрисдикцію РФ, визначення механізму співпраці між компетентними органами України та РФ щодо розслідування злочинів, вчинених військовослужбовцями ЧФ РФ та членами їх сімей.

Друга Угода покликана забезпечити можливість спрощеного виходу з громадянства України чи Російської Федерації, що дасть можливість вирішити проблему фактичного подвійного громадянства окремих категорій громадян, що є незаконним як за законом України, так і Російської Федерації.

Крім того, делегація України наголосила на необхідності припинення порушень порядку використання державної символіки Російської Федерації на території України, чого досі не зроблено.

Погоджуючись із необхідністю уніфікованого позначення об'єктів, що використовуються Чорноморським флотом Російської Федерації Сторони домовилися протягом найближчого часу узгодити позиції щодо таких ідентифікаційних позначень.

Робоча група з питань юрисдикції та правових аспектів функціонування військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації створена у рамках Підкомісії з питань функціонування Чорноморського флоту Російської Федерації та його перебування на території України Українсько-Російської міждержавної комісії з метою вирішення спірних питань у правовій сфері, пов'язаних із реалізацією Угоди про статус та умови перебування Чорноморського Флоту Російської Федерації на території України.
Инф. пресс-службы Министерства юстиции Украины.

Читайте також

Читайте также