Минтранс и МВД распределили функции для проведения техосмотров автомобилей

24.04.2007, 13:38

Министерство транспорта и связи Украины и Министерство внутренних дел нашли понимание в вопросе осуществления технических осмотров транспортных средств и четко распределили между собой отдельные функции для осуществления проверки автомобилей на европейском уровне. Об этом заявил заместитель министра транспорта и связи Украины Леонид Сергиенко. (укр.)

"Я б хотів сказати, що ніхто ні в кого нічого не забирає - ні Мінтрансзв'язку в МВС, ні МВС в нас, - наголосив він. - Навпаки: сьогодні існує розуміння між Мінтрансзв'язку та МВС щодо того, що рух на дорогах має бути безпечним, технічні огляди мають проводитися рідше, але якісніше і бути дешевшими для громадян".

"Після прийняття Концепції, яка є програмою дій щодо реалізації процедури здійснення техоглядів, у Міністерстві транспорту та зв'язку України за участі профільного інституту відпрацьовуватиметься тільки "правила гри", тобто документація. І ні в яких технічних оглядах Мінтрансзв'язку безпосередньо участі фізичної чи фінансової не приймає, - сказав заступник міністра. - Ми відпрацюємо ті умови, яким повинні відповідати суб'єкти господарювання для здійснення техоглядів: які стенди, яке обладнання, приміщення, його готовність до здійснення техоглядів тощо. Тобто, Міністерство транспорту та зв'язку України надає допомогу МВС для того, щоб відпрацювати тільки документацію. Надалі Мінтрансзв'язку сумісно з комісією МВС видаватимуть ліцензію на проведення інструментального технічного огляду".

За Мінтрансзв'язку залишаються наступні функції: організація проведення технічного стану суб'єктами господарювання (тобто, організація, а не саме проведення), розробка нормативних документів, створення спільно з МВС та іншими структурами, у тому числі Держстандартом, комісії з атестації суб'єкта господарювання, проведення такої атестації, ведення реєстру.

"Буде вестися реєстр суб'єктів господарювання - ми плануємо відкрити близько 600 станцій по Україні, - сказав Леонід Сергієнко. - Вони будуть певним чином спеціалізуватися на марках авто, що дасть змогу спрямовано застосовувати те обладнання, яке відповідає тим чи іншим параметрам транспортного засобу".

Після цього МВС буде займатися оформленням результатів державного техогляду з видачею відповідних документів. "Фактично, буде та сама процедура, але тільки підприємець буде проводити в іншому місці інструментальний контроль", - сказав Леонід Сергієнко.

Правоохоронні функції - перевірка на угон, на підробку ідентифікаційних номерів, складових частин, документів, контроль за сплатою транспортного засобу, контроль за наявністю медичної довідки, контроль за наявністю полісу обов'язкового страхування відповідальності власників транспортних засобів, реєстр зареєстрованих транспортних засобів, контроль технічного стану на дорогах на наявність сертифікату техогляду - залишаться. Вони також матимуть право направляти автомобіль на позачерговий огляд у випадку, якщо транспортний засіб несправний або документи про проходження техогляду підробні.

Заступник Міністра переконаний, що чітке розподілення функцій та участь у процесі здійснення технічного огляду кількох структур дасть можливість підвищити безпеку, рідше здійснювати техогляди та знизить рівень існуючої корупції. "Декілька суб'єктів перевірятимуть підприємця, який претендує на проведення техоглядів: працюватиме ціла комісія, яка видаватиме йому дозвіл на здійснення техоглядів", - сказав він.

"Хочу для всіх громадян пояснити, що ця система буде більш прозора, вигідніша для наших людей і призведе до того, що буде збережено більше людських життів і менше ДТП на дорогах, - сказав Леонід Сергієнко. - Я дякую сьогоднішньому керівництву МВС за їх державницьку політику і за те, що ми сьогодні дивимося на досвід Європи та адаптуємо вітчизняне законодавство до європейських вимог".
По материалам пресс-службы Министерства транспорта и связи Украины.

Читайте також