ДК "Газ Украины" обеспечила полное газообеспечение АЭК "Киевэнерго"

26.07.2007, 16:33

Дк "Газ Украины" обеспечило полное газовообеспечение столичной АЭК "Киевэнерго", которая полностью рассчиталась с компанией за потребленный с начала 2007 г. природный газ, поставляющийся для производства тепловой энергии. (укр.)

За умов ритмічних і повних розрахунків АЕК "Київенерго" за природний газ, ДК "Газ України" гарантує його надійне постачання столичним теплоенергетикам.

Станом на 25 липня АЕК "Київенерго" провела розрахунки з компанією грошовими коштами на 29 млн. грн. та за постановами Кабінету Міністрів України щодо оплати пільг і субсидій споживачам - на 10,5 млн. грн. Тим самим АЕК "Київенерго" погасила накопичену з початку 2007 р. заборгованість перед ДК "Газ України" на суму майже 40 млн. грн. і забезпечила розрахунки за поточне споживання природного газу для виробництва теплової енергії.

ДК "Газ України" відзначає, що столична міська влада бере активну участь у вирішенні проблемних питань погашення заборгованості. Компанією досягнуто повного порозуміння з Київською міською держадміністрацією щодо необхідності забезпечення повних розрахунків за поставлений природний газ для виробництва теплової енергії (хоча цьому передували примусові відключення за дорученням ДК "Газ України" найбільших котелень-виробників теплової енергії АЕК "Київенерго" за борги).

ДК "Газ України" також вважає, що такий досвід заслуговує на запозичення в інших регіонах України. Адже фактично лише в Києві органи місцевої влади прийняли до виконання протокольні рішення Кабінету Міністрів України, Міністерства палива та енергетики України, НАК "Нафтогаз України" щодо забезпечення 100-відсоткових розрахунків за поставлений газ. Саме у Києві такі дорученні виконали першими.

Водночас в значній частині областей України вирішення питання забезпечення підприємствами теплокомуненерго (ТКЕ) стовідсоткової оплати за поставлений природний газ, як важливої складової частини підготовки до опалювального сезону 2007-2008 рр., фактично ігнорується не лише керівниками теплопостачальних підприємств, а подекуди й місцевих органів влади.

Станом на 26 липня загальна заборгованість підприємств ТКЕ за поставлений з початку 2007 р. природний газ складає 911,4 млн. грн., а рівень розрахунків - 76%. Серед найбільших боржників - теплопостачальні підприємства Дніпропетровської (борг за спожитий з початку 2007 р. складає 226,5 млн. грн., оплата - 54%) , Харківської (140,8 млн. грн., 68%), Луганської (93,6 млн. грн., 66%), Закарпатської (11,3 млн. грн., 55%), Кіровоградської (15 млн. грн., 70%), та Херсонської областей (29,7 млн. грн., 40%).

ДК "Газ України" вкотре звертає увагу усіх підприємств ТКЕ-боржників на необхідність терміново провести стовідсоткові розрахунки за спожитий у 2007 р. природний газ. ДК "Газ України" також застерігає, що укладатиме договори на постачання природного газу протягом опалювального сезону 2007-2008 рр. лише з тими підприємствами комунальної теплоенергетики, що забезпечать стовідсоткову оплату не тільки поточного споживання природного газу, а й повне виконання графіків погашення заборгованості, накопиченої з початку 2007 р.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также