НАК "Нафтогаз Украины" будет поставлять газ предприятиям ТКЭ при условии 100% предоплаты

10.08.2007, 13:48

Национальная акционерная компания "Нафтогаз Украины" приняла решение о поставках природного газа предприятиям коммунальной теплоэнергетики только при условии 100% предоплаты запланированных объемов потребления топлива в следующие месяцы. (укр.)

Таку систему запроваджено, оскільки компанія не бачить іншого шляху забезпечення повноцінного проведення опалювального сезону 2007-2008 рр. в умовах критично низького рівня оплати газу місцевими ТКЕ.

НАК "Нафтогаз України" звертає увагу на те, що, незважаючи на численні попередження та жорсткі заходи, які вживала протягом останнього року компанія, підприємства ТКЕ та місцева влада свідомо нехтують державними інтересами в сфері газопостачання та систематично зривають строки та обсяги оплати спожитого природного газу. Такі дії місцевих управлінців виглядають особливо цинічно, враховуючи, що обов'язок своєчасно та у повному розмірі оплачувати спожитий природний газ закріплений у Постанові КМУ "1729 від 27.12.2001, а відповідальними за належне постачання тепла і населенню згідно ст. 13 Закону України "Про теплопостачання" є керівники органів місцевого самоврядування. Втім, через незаконні і недобросовісні дії керівників ТКЕ та місцевої влади НАК "Нафтогаз України" накопичує борги та позбавляється коштів для закупівлі імпортованого природного газу для забезпечення населення гарячою водою та опаленням у наступні періоди. Лише за опалювальний сезон 2006-2007 рр. споживачами перед компанією накопичено близько 3 млрд. заборгованості, майже 1 млрд. з якої не погашено дотепер.

Порівняльний аналіз оплати природного газу населенням свідчить про неналежне виконання підприємствами ТКЕ своїх функцій посередника по збору коштів у населення за спожите тепло та гарячу воду. Рівень розрахунків населення за природний газ у 2007 році складає близько 95%, у той час як комунальні теплоенергетики розрахувалися лише на 77%. НАК "Нафтогаз України" неодноразово ставила питання перед місцевими владами та правоохоронними органами, куди зникає решта 18% коштів, оплачених населенням. Втім, жодного пояснення чи відповідних дій чиновників немає до сих пір.

НАК "Нафтогаз України" має позитивний досвід постачання природного газу за передплатою. У 2003 році така система газопостачання була запроваджена для промисловості, яка була на той час найгіршим платником. Незважаючи на протести окремих підприємств, постачання газу за передплатою довело свою ефективність, за кілька місяців підвищивши рівень розрахунків за паливо до 100%. Сьогодні підприємства промисловості є найбільш дисциплінованою категорією споживачів.

Втілюючи систему газопостачання теплоенергетики за 100% передплатою НАК "Нафтогаз України" керується загальноприйнятим європейським досвідом. У жодній країні Центральної та Західної Європи природний газ не постачається в борг. У разу відсутності передплати за паливо у країнах Євросоюзу газопостачання миттєво припиняється. Природний газ у цих країнах розцінюється як товар, за який не можна не платити. Запровадження передплати природного газу для підприємств теплоенергетики України також сприятиме високій дисципліні розрахунків та надасть можливість ефективно використовувати державний енергетичний ресурс.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также