"Газ Украины" критически оценивает уровень расчетов предприятиями ТКЭ

14.08.2007, 16:11

48 орендованных предприятий ТКЭ задолжали ДК "Газ України" 103,5 млн. грн. (укр.)

ДК "Газ України" критично оцінює рівень розрахунків за спожитий у 2007 р. природний газ низки підприємств ТКЕ, переданих в оренду. Заборгованість лише 48 переданих в оренду підприємств теплоенергетики перед Компанією за газ, спожитий з початку 2007 р., становить 103,5 млн. грн. (більше 10% загального боргу підприємств комунальної теплоенергетики у 2007 р.).

Фактично паразитуючи на соціальній політиці держави щодо забезпечення теплопостачальних підприємств природним газом за пільговою ціною (686 грн. за 1000 куб. м), орендарі-теплопостачальники, що переважно є представниками приватного бізнесу, отримують значні прибутки, порушуючи власні договірні зобов'язання, як щодо стовідсоткової оплати ДК "Газ України" вартості спожитого природного газу, так і щодо ефективного управління орендованим підприємствами ТКЕ.

Найбільшими боржниками перед Компанією є такі передані в оренду підприємства ТКЕ, як ЗАТ "Теплоцентраль-3" (м. Харків, борг за 2007 р. - 29,1 млн. грн.), "Житомиртеплоенерго" (10,8 млн. грн.), ЗАТ "Горлівськтепломережа" (Донецька обл., 8,4 млн. грн.), ДП "Теплоцентраль" ТОВ "Високі технології" (Кіровоградська обл., 4,9 млн. грн.), ТОВ "Технова" ("Чернігівська ТЕЦ" , 4,7 млн. грн.), ВАТ "Черкаське хімволокно" (Черкаська ТЕЦ, 3,5 млн. грн.), ЗАТ "Бердянське ПТМ" (Запорізька обл., 3 млн. грн.), ТОВ "Кримтеплоелектроцентраль" (1 млн. грн.) та ін.

Керівництво окремих орендованих підприємств ТКЕ не лише не розрахувалися з ДК "Газ України за спожитий у поточному році природний газ, а й навіть з місцевими органами влади - за оренду самих підприємств. Наприклад, ДП "Кіровоградтепло" ТОВ "ЦНТІ УНГА", маючи борг перед ДК "Газ України" за газ у 2007 р. у розмірі 3,8 млн. грн. заборгувало також по сплаті орендної плати перед бюджетом м. Кіровоград понад 6 млн. грн.

ДК "Газ України" звертає увагу керівників місцевих органів влади на факти неефективного управління підприємствами ТКЕ, що передані в оренду. Накопичення окремими орендованими підприємствами ТКЕ значних боргів за спожитий газ ставить під загрозу своєчасний початок опалювального сезону у низці регіонів України. ДК "Газ України" не має наміру надалі субсидувати приватних власників-орендаторів підприємств ТКЕ і закликає органи місцевої влади докласти усіх зусиль для погашення заборгованості за спожитий ними природний газ до початку опалювального сезону.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также