У государства достаточно средств для закупки зерна в госресурсы по принятым для производителей цен

02.08.2007, 12:45

31 июля вице-премьер-министр Украины Виктор Славута провел селекторное совещание по вопросам формирования государственного продовольственного резерва и региональных ресурсов зерна с урожая 2007 года и ситуации на рынке хлеба, муки и основных видов продовольствия. (укр.)

У нараді взяли представники міністерств і відомств, заступники голів обласних державних адміністрацій, начальники обласних і районних управлінь агропромислового розвитку, працівники Секретаріату Кабінету Міністрів України, представники професійних громадських об'єднань.

У ході селекторної наради було заслухано інформацію щодо результатів роботи державних операторів на зерновому ринку - Держкомрезерву, Аграрного фонду та ДАК "Хліб України".

Обговорювалися також питання формування оптово-відпускних і роздрібних цін на борошно та соціальні види хліба, рівнів рентабельності їх виробництва та торговельних надбавок на основні види продовольства, здійснення своєчасних розрахунків за придбане у сільгосптоваровиробників зерно, підготовки до осінньо-польових робіт (в першу чергу, в південних областях).

Звертаючись до присутніх в центральній студії і на місцях, віце-прем'єр-міністр України наголосив: "Уряд захищатиме вітчизняного сільгосптоваровиробника. У державі достатньо коштів, щоб закупити зерно у державні ресурси за прийнятними для виробників цінами. Жоден селянин нічого не втратить на ціні. А у наступному році підтримка агропромислового комплексу з боку держави буде вдвічі більшою. Крім того, сьогодні ми вже зібрали понад 20 млн. тонн зерна. Тому хочу наголосити: з урахуванням врожаю пізніх культур, держава в цьому році збереже свій експортний потенціал!".

З інформацією щодо формування державного продовольчого резерву Аграрним фондом, виступив міністр аграрної політики Юрій Мельник. За його словами, на сьогоднішній день "в 17 областях розпочато закупівлю, і товаровиробники вже отримали кошти за поставлене зерно. Разом з тим, 8 областей, а саме Дніпропетровська, Івано-Франківська, Львівська, Миколаївська, Рівненська, Тернопільська, Херсонська і Чернівецька взагалі не закупили жодної тони зерна".

Оцінюючи роботу ДАК "Хліб України", міністр наголосив на необхідності удосконалення механізму поставки борошна, за яке вже сплачено кошти, до хлібопекарських комбінатів.

Позитивно було оцінено роботу областей щодо формування регіональних ресурсів зерна. "За нашими даними, на сьогоднішній день регіональні ресурси сформовано в обсязі близько мільйона тонн", - сказав Юрій Мельник.

У своєму виступі голова Держкомрезерву Віктор Кириченко акцентував увагу учасників наради на тому, що сьогодні відпрацьовано систему закупівлі зерна до державного матеріального резерву України і що про це необхідно інформувати сільгосптоваровиробника. "Закупівля зерна здійснюється через товарні біржі. Протягом однієї доби заключається договір. І як тільки до Держрезерву надходить приймальний акт за формою N Р-16, оплата здійснюється максимум, протягом доби", - сказав він.

Віктор Кириченко наголосив, що всі підприємства Держрезерву готові до прийомки зерна і працюють. При чому, в питанні закладки зерна Держрезерв сподівається на конструктивну співпрацю з облдержадміністраціями.

Разом з тим, Віктор Кириченко зазначив, що в ряді областей - Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Львівській, Сумській, Харківській і Хмельницькій - закладка зерна до державного продовольчого резерву йде дуже повільно.

За результатами селекторної наради було дано відповідні доручення.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також