ДК "Газ Украины" настаивает на стопроцентных расчетах криворожских теплоэнергетиков за потребленный газ

07.08.2007, 16:23

ДК "Газ Украины" настаивает на стопроцентной оплате теплоэнергетиков г. Кривой Рог за потребленный с начала 2007 г. природный газ. (укр.)

Станом на 6 серпня стан розрахунків з Компанією за спожитий газ ДП "Криворізька теплоцентраль" і КП "Криворіжтепломережа" є вкрай незадовільним.

Накопичений з початку 2007 р. борг ДП "Криворізька теплоцентраль" складає 52,7 млн. грн. (рівень розрахунків у 2007 р. - 50%), а виконання графіку погашення цього боргу у міжопалювальний період (погодженого в органах місцевої влади) дорівнює нулю. Заборгованість ДП "Криворізька теплоцентраль" перед ДК "Газ України" за 2006-2007 рр. перевищує 105,5 млн. грн.

Понад 45,2 млн. грн. заборгувало за поставлений у 2007 році Компанією газ КП "Криворіжтепломережа" (рівень розрахунків у 2007 р. - 70%). Виконання графіку погашення боргу у міжопалювальний період КП "Криворіжтепломережа" становить лише 12%. Заборгованість КП "Криворіжтепломережа" за 2006-2007 рр. складає 79,6 млн. грн.

Сумарна заборгованість ДП "Криворізька теплоцентраль" і КП "Криворіжтепломережа" за спожитий у 2007 р. газ складає 87,1 млн. грн., або 10% заборгованості усіх підприємств комунальної теплоенергетики України (888 млн. грн.).

Враховуючи наявність значної заборгованості та керуючись Порядком забезпечення споживачів природним газом, що передбачає його постачання лише за умови 100% оплати (Постанова КМ України від 27.12.2001 N 1729), ДК "Газ України" не уклала з ДП "Криворізька теплоцентраль" та КП "Криворіжтепломережа" договори на постачання газу у травні, червні, липні та серпні 2007 р. Таким чином, за відсутності договорів і, відповідно, виділених обсягів постачання (лімітів) природного газу ДП "Криворізька теплоцентраль" та КП "Криворіжтепломережа" протиправно здійснювали самовільний відбір природного газу, що належить ДК "Газ України".

З метою припинення бездоговірного споживання природного газу та подальшого нарощування заборгованості, ДК "Газ України" надала доручення ВАТ "Криворіжгаз" та Державній інспекції з енергозбереження відключити від газопостачання ДП "Криворізька теплоцентраль" та КП "Криворіжтепломережа".

Однак фахівці ВАТ "Криворіжгаз" та Державної інспекції з енергозбереження зіткнулися з незаконним самоуправством та протидією як керівництва теплопостачальних підприємств-боржників, так і місцевих органів влади (недопуски на території котелень, самовільний пуск низки котелень тощо). Лише після безпосереднього втручання менеджерів ДК "Газ України", у кілька етапів протягом липня, фахівці ВАТ "Криворіжгаз" та Державної інспекції з енергозбереження припинили газопостачання частини котелень у примусовому порядку.

Згідно з нормами чинного законодавства уся відповідальність за стан теплопостачання у м. Кривий Ріг лежить на органах місцевої влади і, зокрема, на міському голові Юрію Любоненку. Проте неконструктивна, а подекуди й агресивна позиція "батьків" міста Кривий Ріг значно ускладнює підготовку цього важливого промислового центру до нового опалювального сезону 2007-2008 рр.

Відтак відповідальними за стан теплопостачання жителів м. Кривий Ріг як нині, у міжопалювальний період, так і у опалювальний сезон 2007-2008 рр. є місцева влада і міський голова м. Кривий Ріг Ю. Любоненко.

ДК "Газ України" звертає увагу керівників підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) на те, що, на виконання рішення НАК "Нафтогаз України" від 31 липня 2007 р., з 1 серпня Компанія підтверджує ліміти природного газу теплопостачальним підприємствам за умов відсутності їх заборгованості за спожитий природний газ у 2007 р. та стовідсоткової попередньої оплати грошовим коштами за необхідні обсяги природного газу або наявності банківської гарантії щодо забезпечення цієї оплати.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також

Читайте также