НАК "Нафтогаз Украины" не согласно с СНБО

07.08.2007, 12:13

НАК "Нафтогаз Украины" призывает политиков воздержатся от провокационных комментариев в адрес украино-российских газовых отношений во время предвыборной компании. (укр.)

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" закликає заступника секретаря РНБО Юрія Продана не перетворювати газове господарство Держави у мішень для передвиборчих спекуляцій та не маніпулювати українсько-російськими відносинами з метою покриття невдач окремої політичної сили під час укладання існуючих угод щодо поставки газу в Україну у січні 2006 року.

НАК "Нафтогаз України" звертає увагу, що згідно чинних домовленостей ставка на транзит російського природного газу територією України закріплена на рівні $1,6 за тисячу кубометрів на відстань 100 км і не може бути змінена до 2009 року. Це не може бути невідомо пану Продану, який у січні 2006 року працював на посаді заступника міністра палива та енергетики. Про такі умови транзиту російського газу домовлявся його безпосередній керівник - екс-міністр палива та енергетики Іван Плачкою, а підписав угоди від імені "Нафтогазу України" його колега, екс-керівник компанії Олексій Івченко. Це означає, що пан Продан на брифінгу 6 серпня 2007 року свідомо зробив заяву, яка не відповідає суті українсько-російських відносин у газовій сфері, та спрямована на погіршення позицій української сторони в ході переговорів щодо умов постачання газу в Україну на 2008 рік.

НАК "Нафтогаз України" занепокоєний тим, що вже на самому початку передвиборчої кампанії окремі державні посадові особи відстоюють не державницьку позицію, а втілюють принцип "чим гірше, тим краще". Компанія вважає, що за чинні умови постачання природного газу в Україну та транзиту російського газу має нести політичну відповідальність саме та партія, представники якої поставили свої підписи під документом, а саме - НС "Наша Україна". Тому НАК "Нафтогаз України" розцінює критику пана Продана як бажання свідомо покрити невдачі цієї політичної сили у вирішенні газового питання у 2005 - початку 2006 року. Компанія попереджає, що необґрунтоване втручання політиків у суто комерційні українсько-російські газові відносини вже неодноразово наносило шкоди Україні та призводило до втрати транзитних контрактів та підвищення ціни на природний газ.

В 2001 році відмова від компромісу з "Транснефтью" призвела до побудови росіянами обхідної ділянки нафтопроводу Суходільна-Родіоновка, внаслідок чого Україна втратила 26 млн. тон транзиту нафти та більше 300 млн. гривень річного доходу. Напруження відносин із "Газпромом" призвело до побудови обхідного газопроводу "Сохрановка-Октябрьская". Втрати України тільки склали майже 10 млрд. куб. м транзитного газу або близько 200 млн. гривень втраченого доходу щорічно.

Необґрунтовані заяви та вчинки українських політиків призвели до газової кризи 2005 року - саме під час роботи Юрія Продана на керівній посаді в Мінпаливенерго. Тоді Україна втратила економічно вигідні домовленості з Російською Федерацією, які мали діяти до 2011 року, а ціна природного газу зросла з $50 спочатку до $95 за тисячу кубометрів, а згодом до $130. Проте сьогодні навіть ця ціна є найбільш прийнятною комерційною пропозицією у регіоні. Вірменія отримує газ за ціною $180 за тис. куб. м, Прибалтійські країни - по $200-210, Польща - $240, Словаччина і Угорщина - $250. Навіть Молдова, яка є більш віддаленою, ніж Україна від постачальників природного газу купує паливо по $160. У разі розірвання існуючих домовленостей щодо постачання природного газу до України, ціна палива на кордоні може підвищитися для вітчизняних споживачів майже удвічі.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также