Правительство создает специальную комиссию для проверки деятельности НАК "Нафтогаз Украины"

03.01.2008, 11:26
О создании правительственной комиссии со специальными полномочиями по проверке финансово-хозяйственной деятельности НАК "Нафтогаз Украины" премьер-министр Украины Юлия Тимошенко сообщила по результатам совещания с председателем НАК "Нафтогаз Украины" Олегом Дубиной. (укр.)

Юлія Тимошенко повідомила, що 9 січня буде затверджено персональний склад урядової комісії з надзвичайними повноваженнями, до складу якої повинні ввійти представники контрольно-ревізійного управління, державної податкової адміністрації, фонду державного майна, міністерства внутрішніх справ, а також генеральної прокуратури і служби безпеки України.

За словами глави уряду, дана комісія протягом місяця повинна проаналізувати фінансовий стан НАК "Нафтогазу України" та з'ясувати причини доведення компанії до стану практичного банкрутства. "НАК "Нафтогаз" - найбільша державна компанія, компанія, котра володіє всією газотранспортною системою України, компанія, що видобуває газ і постачає його населенню, -
знаходиться на межі банкрутства. Компанія не має затвердженого балансу газу на 2008 рік, і має таку кредиторсько-дебіторську заборгованість, яка свідчить про те, що фінансове здоров`я компанії не забезпечене", - заявила Юлія Тимошенко, додавши, - "НАК має практично нуль у газових сховищах. Те, що туди закачано, належить сумнівним кримінальним структурам, і не відомо, що з цим вони будуть робити. Наші газові сховища віддані на 25 років в оренду сумнівним кримінальним тіньовим структурам практично за ціною в десятки разів нижче світових".

Юлія Тимошенко також повідомила, що 4 найбільші компанії-кредитори НАК "Нафтогаз України" звернулися до Уряду із спеціальним листом, в якому висловили занепокоєння у зв`язку з відсутністю в НАК "Нафтогаз України" фінансових коштів для оплати кредиторської заборгованості, а також виклали можливі наслідки цього як для самої компанії і для України як для держави.

При цьому Юлія Тимошенко наголосила, що Уряд зробить все, аби стабілізувати ситуацію в даній сфері. "Я і сама, як прем'єр-міністр, буду постійно тримати руку на пульсі, щоб "Нафтогаз" повернути до нормальної роботи, щоб до цієї компанії була довіра інвесторів, і щоб забезпечити безпеку нафтогазової системи України", - підкреслила Юлія Тимошенко. Прем'єр-міністр також підкреслила, що для збереження компанії Уряд готовий здійснити санацію підприємства за рахунок прямих бюджетних асигнувань, а також надати систему необхідних пільг. "Ми провели переговори з усіма кредиторами і запевнили, що якщо НАК "Нафтогаз України" не зможе оплачувати борги, то держава братиме на себе ці виплати", - сказала Юлія Тимошенко.
Инф. Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также