Будет проведена проверка финансовой деятельности предприятий угольной отрасли

08.01.2008, 18:02
Премьер-министр Украины Ю. Тимошенко поручила провести комплексную проверку финансовой деятельности предприятий угольной отрасли. (укр.)

Під головуванням прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко відбулася нарада з питань ліквідації наслідків аварії на орендному підприємстві "Шахта ім. О. Ф. Засядька", підвищення рівня охорони та безпеки праці на вугледобувних підприємствах, а також з питань підвищення престижності шахтарської праці.

Під час наради керівник уряду заявила про необхідність здійснення комплексної перевірки фінансової діяльності вугільних підприємств через фінансові зловживання в цій галузі. "Я маю намір перевірити кожну копійку, яка оберталася у вугільній галузі хоча б протягом останніх п'яти років", - наголосила Юлія Тимошенко.

Зокрема, глава уряду дала доручення першому віце-прем'єр-міністру, керівнику урядової комісії з розслідування причин та ліквідації наслідків аварій на Шахті ім. О. Ф. Засядька Олександру Турчинову підготувати пропозиції щодо проведення комплексної перевірки всієї вугільної галузі, починаючи від витрачання бюджетних коштів і завершуючи тим, скільки грошей отримано від реалізації вугілля власного видобутку.

Юлія Тимошенко доручила залучити до спільної роботи в цьому розслідуванні Контрольно-ревізійне управління, Рахункову палату, Міністерство вугільної промисловості та Міністерство фінансів. Глава уряду має намір узгодити ці дії з Генеральною прокуратурою та Службою безпеки України .

"До мене надходять надзвичайно тривожні сигнали про те, що вугілля реалізується не за ринковою вартістю, у зв'язку з чим шахти поставлено практично на коліна", - зауважила прем'єр-міністр.

Водночас, за словами Юлії Тимошенко, занепокоєння викликає також те, що гроші від реалізації вугілля спрямовуються на закупівлю матеріально- технічного обладнання для шахт за завищеними в 5-10 разів цінами. На її думку, це відбувається внаслідок використання низкою українських підприємств із виготовлення матеріально-технічного обладнання для шахт штучно створеного монопольного становища на ринку.

Крім того, прем'єр-міністр заявила, що в минулі роки кошти, призначені для підтримки вугільної галузі, закриття вугільних підприємств, "нахабно відмивалися". "І не соромно було ці гроші виводити в офшорні зони?", - зауважила глава уряду.

Юлія Тимошенко доручила Олександру Турчинову створити детальну програму комплексної перевірки вугільної галузі. "Я хочу, щоб усі зловживання, які були у вугільній галузі, стали відомими шахтарям, їхнім сім'ям і всьому суспільству, щоб люди, які допустили це, понесли відповідальність", - наголосила прем'єр-міністр.
Инф. Кабинета Министров Украины.

Читайте також

Читайте также