Тимошенко: В ближайшее время необходимо решить проблемы пострадавших и семей погибших горняков на шахте им. Засядька

09.01.2008, 10:38
Премьер-минисрт Украины Юлия Тимошенко подчеркнула, что в ближайшее время необходимо решить самые острые проблемы пострадавших и семей погибших горняков во время аварий на шахте им. О. Ф. Засядька. (укр.)

Про це керівник уряду заявила під час наради з питань ліквідації наслідків аварії на орендному підприємстві "Шахта ім. О. Ф. Засядька", підвищення рівня охорони та безпеки праці на
вугледобувних підприємствах, а також з питань підвищення престижності шахтарської праці.

Серед найгостріших проблем глава уряду виділила забезпечення родин шахтарів житлом, розслідування фактів порушень при нарахуванні заробітної плати та навчання дітей постраждалих та загиблих шахтарів у вищих навчальних закладах.

Юлія Тимошенко переконана, що шахта ім. О. Ф. Засядька має в повному обсязі профінансувати придбання житла для сімей загиблих і постраждалих шахтарів. "Необхідно створити реєстр усіх без винятку сімей, які потребують житла або проведення ремонту, скласти відповідний кошторис. Шахта візьме кредит, а уряд сприятиме тому, щоб цей кредит був довгостроковим", - сказала Юлія Тимошенко.

При цьому глава уряду зазначила, що житлові проблеми всіх потерпілих внаслідок аварій на шахті мають бути вирішені в найкоротші терміни. Тому, за її словами, житло має підбиратися на вторинному ринку нерухомості, з урахуванням побажань людей та кількісного складу їхніх родин.

Юлія Тимошенко дала доручення підготувати відповідний проект розпорядження уряду та розглянути його на засіданні Кабінету Міністрів 9 січня.

Водночас прем'єр-міністр значну увагу приділила питанню нарахування заробітної плати шахтарям. За її словами, на орендному підприємстві "Шахта ім. О. Ф. Засядька" порушено трудове законодавство при нарахуванні зарплат шахтарям на основі заниженої мінімальної заробітної плати.

Тому, Юлія Тимошенко наполягає на невідкладному проведенні розслідування фактів даних порушень. "Ми маємо проаналізувати сам факт порушення, щоб буквально протягом найближчих днів була підготовлена довідка для уряду, хто має нести відповідальність за те, що шахтарям рентабельної шахти нараховується зарплата на основі заниженого розміру мінімальної заробітної плати, і яким має бути ступінь цієї відповідальності", - зазначила глава уряду.

При цьому прем'єр-міністр наполягає на притягненні винних до суворої відповідальності. "Ми ухвалюватимемо рішення і звертатимемося до всіх необхідних державних органів, щоб притягнути до відповідальності тих людей, які порушували трудове законодавство", - підкреслила Юлія Тимошенко.

Крім цього, прем'єр-міністр наголосила на необхідності швидкого вирішення питання щодо навчання дітей постраждалих та загиблих шахтарів у вищих навчальних закладах за рахунок держави. З цієї метою вона доручила Міністерству праці та соціальної політики і Міністерству освіти та науки скласти список дітей з родин загиблих шахтарів з зазначенням вищого навчального закладу та року вступу до вузу. Мінпраці та Міносвіти також мають розробити проекти нормативних актів щодо вступу таких дітей до вищих навчальних закладів на державну форму навчання.

"Наша комісія працюватиме доти, поки не будуть розв'язані усі проблеми сімей загиблих шахтарів", - підкреслила глава уряду.
Инф. Кабинета Министров Украины.


Читайте також

Читайте также