Свято нескорених: 14 жовтня — День захисників і захисниць України

14.10.2022, 11:35
Свято нескорених: 14 жовтня — День захисників і захисниць України

День захисників і захисниць України відзначають щороку 14 жовтня разом зі святом Покрови Пресвятої Богородиці та Днем українського козацтва.

Започатковано святкування 14 жовтня 2014 року президентським указом з назвою "День захисника України". 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України.

Нагальна потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні зразки мужності та відваги, виявлені нашими бійцями на передовій новітньої російсько-української війни, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

Захисники України наближають перемогу, як тільки можуть, і українці зроблять все, щоб її прискорити. Про це заявив президент України у своєму зверненні з нагоди Дня захисників і захисниць України.

"14 жовтня ми відзначаємо День захисників і захисниць України. Це день тих, хто бореться. Це день того, за що ми боремося. Це день того, яку перемогу ми здобудемо", — сказав Зеленський.

Він підкреслив, що століття тому Україна шанувала цей день — і століття після нас шануватиме.

"14 жовтня ми дякуємо. Дякуємо всім, хто бився за Україну в минулому. І всім, хто б'ється за неї тепер. Усім, хто перемагав тоді. І всім, хто неодмінно переможе зараз. Переможе так, що це увінчає успіхом боротьбу багатьох поколінь нашого народу. Народу, який завжди найбільше хотів одного — волі. Для себе й для своїх дітей. Для нашої культури", — наголосив президент.

Зеленський впевнений, що перемога над російськими окупантами буде відповіддю всім ворогам, які посягали на Україну, "на тих, хто жив, хто живе і хто житиме на нашій землі".

"Це буде перемога всього нашого народу", — підкреслив він.

 

Читайте також