В Україні запрацював портал для розшуку дітей "Діти війни"

01.08.2022, 16:25

В Україні запрацював державний портал для розшуку дітей – інформаційна платформа «Діти війни», що допомагатиме правоохоронним органам збирати дані про юних українців, які постраждали під час війни, зокрема зникли безвісти або були переміщені на тимчасово окуповані території та депортовані до російської федерації. Про це повідомила радник – уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук на брифінгу в понеділок, 1 серпня.

Як зазначила радник – уповноважена Глави держави, кількість дітей, які фізично страждають від війни, щодня зростає. Так, на сьогодні 693 дитини поранені, 358 загинули, 203 зникли безвісти та щонайменше 5754 примусово переміщені та депортовані. Водночас станом на 1 серпня правоохоронці знайшли 4039 дітей, які перебували в розшуку, 47 вдалося повернути з депортації.

"З відкритих джерел нам відомо, що країна-агресор заявляє про щонайменше 450 тисяч переміщених і депортованих на територію Росії дітей. І, на жаль, повертати їх нам вони не мають наміру", – підкреслила Герасимчук.

Вона акцентувала: зараз як ніколи важливо отримувати максимально вичерпну та оперативну інформацію про таких дітей, щоб фіксувати, розслідувати злочини та рятувати юних громадян.

Уповноважена Президента назвала дві основні функції платформи: надавати актуальні інформаційні зведення щодо дітей, які постраждали внаслідок російської військової агресії проти України (загиблі, поранені, зниклі безвісти, депортовані), а також щодо тих, кого вдалося розшукати і врятувати; допомагати розшукувати дітей. Також за допомогою платформи можна зв'язатися з Національною поліцією України, Офісом Генерального прокурора, а також з Національним інформаційним бюро. Правоохоронні органи щодня оновлюватимуть кількість показники на платформі "Діти війни".

Сайтом можуть скористатися батьки загубленої, переміщеної або ж депортованої дитини, а також будь-хто, хто має інформацію про зниклих дітей, порушення їхніх прав або злочини, скоєні проти них.

"Цей портал створено як інструмент пошуку дітей, їх порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації. Інформація, розміщена тут – це наочне свідчення геноциду українських дітей та злочинів проти людяності, які армія Росії щодня здійснює проти українського народу",  –  наголосола Герасимчук.

Вона також підкреслила, що кількість дітей, які фізично страждають від війни, що провадить рф, щодня зростає.

Адреса порталу https://childrenofwar.gov.ua.

 

 

 

Читайте також