На Закарпатті видобуватимуть сіль для всієї України

12.08.2022, 14:58

На Закарпатті видобуватимуть технічну та харчову сіль у Буштинському родовищі, це може перекрити потреби країни на 100%. Про це повідомив у Фейсбуці голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі.

"Закарпаття готується прийняти естафету найпотужнішого виробника солі в Україні. Нарешті можемо повідомити, що на території Буштинської громади Тячівського району стартували роботи в межах інвестиційної угоди з ТОВ "Катіон інвест". Мова про кейс, котрий дозволить розробляти Буштинське соляне родовище та добувати до 150 тисяч тонн солі на місяць методом підземного вилуговування через бурові свердловини з поверхні землі", - йдеться в дописі.

"На жаль, через бойові дії на Донеччині зупинилося держпідприємство "Артемсіль", яке забезпечувало 100% потреби країни. Саме тому для виконання окремих завдань щодо покриття продовольчої безпеки країни Закарпаття включилося в цю складну, але надважливу роботу. Після попередніх геологічних досліджень виявили колосальний соляний пласт, котрий починається з 35 до 500 метрів", - написав голова ОВА.

За його словами, вже розпочали інженерні роботи з будівництва під'їзної дороги, розмітки бурових майданчиків, облаштували місця для працівників та інше. Також закупили сучасне обладнання для глибокого промислового буріння.

"За інформацією фахівців, вже через 6 місяців ми будемо мати першу добуту сіль. Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі, яку постачатимуть для утримання доріг у зимовий період. Зараз потреба країни в технічній солі - до 450 тисяч тонн на сезон.

Після планового розвитку інфраструктури підприємство розпочне постачання столової солі для населення", - додав Микита.

 

Читайте також