Нацбанк прокоментував прискорення інфляції до 22,2%

15.08.2022, 15:38

Національний банк прокоментував зростання у липні споживчої інфляції, яка у річному обчисленні прискорилася до 22,2% (з 21,5% у червні). У місячному вирахуванні ціни зросли на 0,7%. Про це повідомляє пресслужба регулятора, посилаючись на дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Зростання інфляції в Україні насамперед зумовлене наслідками терористичних дій росії та тимчасової окупації окремих територій. Серед них, зокрема, порушення ланцюгів постачання, руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, скорочення пропозиції, збільшення виробничих витрат, значна вимушена міграція всередині країни.

Стримують зростання цін фіксація офіційного курсу гривні до долара США та тарифів на газ і тепло, а також часткове налагодження ланцюгів постачання.

Фактична споживча інфляція очікувано пришвидшилася, але була дещо нижчою за траєкторію базового прогнозу, опублікованого в Інфляційному звіті за липень 2022 року. Відхилення від прогнозу зумовлювалося повільнішим, ніж очікувалося, зростанням вартості пального та цін на фрукти й окремі овочі, зокрема завдяки розширенню пропозиції.

Базова інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 16,7% з 15,2% у червні.

Читайте також