Україна втратила майже половину експорту, але постачання до ЄС перевищило довоєнний рівень

29.09.2022, 17:54

За підсумками серпня український експорт у країни Європейського Союзу майже досяг довоєнного рівня. А за результатами І-ІІІ кварталу навіть перевищить відповідні довоєнні показники. Про це повідомив заступник Міністра економіки - Торговий представник України Тарас Качка в ефірі національного телемарафону.

"На сьогоднішній день торгівля між Україною і Європейським Союзом фактично відновилася. У серпні експорт в ЄС склав 90% рівня експорту, зафіксованого у серпні 2021 року. А за три квартали 2022 року ми експортували до ЄС, попри війну, навіть на кілька відсотків більше, ніж за І-ІІІ квартали 2021 року", - зазначив Тарас Качка.

Водночас, за словами Тараса Качки, в цілому рівень українського експорту, в порівнянні з довоєнним, скоротився майже вполовину.

"Якщо у січні-лютому Україна експортувала щомісячно на рівні 6 млрд доларів і більше, то зараз ми виходимо на рівень 3,4 млрд доларів - приблизно такий буде результат по вересню", - зазначив заступник міністра.

Найбільше скоротився експорт до держав Північної Африки та Азії. І зараз він відновлюється лише в контексті зернової ініціативи та відкриття портів. Також повністю припинена торгівля з російською федерацією та республікою білорусь.

Читайте також