У Туреччині попередньо домовились про деблокаду трьох українських портів

14.07.2022, 13:24

Під час зустрічі між Україною, ООН, рф та Туреччиною у Стамбулі сторони попередньо домовилися про деблокаду трьох українських портів для експорту зерна, всі судна перевірятимуть ВМС Туреччини.

Плани відновлення експорту українського зерна через Чорне море передбачають часткове розмінування Україною портів та підходів до них, припинення вогню для проходження караванів суден із зерном.

Наразі відомо, що один з цих портів - це морський порт Одеси. За попередніми даними, деблокада стосуватиметься також сусідніх Чорноморського та "Південного" портів.

Військово-морські сили Туреччини перевірятимуть порожні кораблі, які прибувають в українські порти. Раніше у рф хотіли перевіряти їх одноосібно, адже заявляла, що судна можуть бути використані для транспортування західної зброї в Україну.

Зазначається, що ООН має створити командно-контрольний центр у Стамбулі для моніторингу рівня загрози для суден. Втім, ще треба узгодити те, як будуть розміновані порти, адже мають ще бути знешкоджені плавучі міни.

 

Читайте також