Нацбанк оцінив, як вплине на Україну падіння курсу євро

14.07.2022, 17:53

Євро дешевшає відносно долара США на світових ринках та вперше з 2002 року досяг паритету. Втім це не матиме суттєвого впливу на обсяг валютної виручки від українського експорту, оскільки курс зараз відіграє другорядну роль. Про це йдеться у відповіді прес-служби Національного банку України (НБУ) на запит РБК-Україна.

З оцінками Національного банку, послаблення євро відносно долара США не матиме суттєвого впливу на динаміку експорту з України й відповідно на обсяги валютної виручки. "Основним чинником, що стримує зараз експорт з України, є ускладнена логістика, а також втрата частини виробничих потужностей. Курс, за яким здійснюються експортні операції, у таких умовах, відіграє другорядну роль", - йдеться у відповіді.

Це підтверджується зміною структури надходжень від експортних операцій з початку війни. "Попри те, що євро послаблювався до долара США, обсяги валютних надходжень за експорт у доларах США упродовж останніх п'яти місяців зменшилися в середньому на 11%, а в євро навпаки - збільшилися в середньому на ті ж 11%. Це пов'язано, зокрема, зі збільшенням частки експорту до Європи", - додали в НБУ.

Читайте також