В Україні запускають програму підтримки машинобудівної промисловості

04.08.2022, 15:23

Уряд запускає програму підтримки українських машинобудівельників за допомогою гарантування участі виробників вітчизняної продукції у електронних торгах. Вона реалізовуватиметься за допомогою інструменту локалізації, що передбачає вимоги до походження продукції, яка продається через систему Prozorro. Про це повідомляє "Урядовий портал".

"Мета програми - стимулювати машинобудівну промисловість шляхом створення попиту на таку продукцію. В результаті очікуємо на формування десятків тисяч нових робочих місць, збільшення податкових надходжень до бюджету, зростання ВВП, що дасть змогу пришвидшити відновлення української економіки", - підкреслила Перший віце-прем'єр-міністр - Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Щоб забезпечити практичне втілення програми, Уряд ухвалив порядок підтвердження частки вітчизняних складових у продукції. Так, виробник розраховує собівартість товару - окремо імпортних та українських компонентів, та визначає частку локалізації. До участі у публічних закупівлях допускаються товари, в яких не менше 10% внутрішньої складової вироблено на території України.

Вимоги не розповсюджуються на продукцію з країн, з якими Україна підписала Угоди про вільну торгівлю, а також на товари учасників Угоди про державні закупівлі. Це, зокрема, країни ЄС, Японія, США, Південна Корея, Сінгапур, Гонконг, Канада.

Читайте також