19 ноября - День работника сельского хозяйства

20.11.2000, 13:27

Президент Украины Леонид Кучма поздравил всех, кто имеет отношение ко Дню работника сельского хозяйства.

- Це споконвіку наймирніше і найблагородніше заняття, на якому стояв і завжди буде стояти наш світ. Сьогодні хлібороби, прагнучи краще нагодувати свій народ, протиставляють примхам погоди, економічним труднощам не тільки майстерність, виплеканий з діда-прадіда досвід, а й високу свідомість та сумлінність, горіння своєї душі, - сказано у поздоровленні Леоніда Кучми.

Привітавши селян зі святом, Леонід Кучма оприлюднив свої висновки щодо минулого агророку. Цього року тільки фермери для обробітку взяли землі більше, ніж за попередні десять років. А значить, наголосив Президент, земля в Україні нарешті стала не просто місцем господарювання, а й джерелом прибутку. 350 тисяч селян отримали свої паї і працюють самостійно, що стало першим очевидним виявом економічної свободи, зазначив Леонід Кучма. Майже шість мільйонів селян одержали орендну плату - загалом 1,5 млрд. гривень. "При цьому пенсіонери отримають не менше половини вказаної суми", - додав Президент. Водночас глава держави обурений тими орендарями, які не розраховуються з власниками паїв. "Такого не повинно бути за жодних умов", - підкреслив він і запевнив, що права селян-орендарів будуть захищені.

Уперше за роки незалежності в Україні виникли умови для подолання цінового диспаритету мiж сільськогосподарською i промисловою продукцією. "Без адмiнiстративного втручання, завдяки впровадженню механiзмiв прозорого цiноутворення склалися реальнi й дуже вигiднi для сiльгоспвиробника цiни, особливо на продовольче зерно. Крiм того, стало прибутковим i виробництво молока", - сказав Президент. Він наголосив, що продовольчiй безпецi України нiчого не загрожує, оскiльки зібраного хлiба вистачить до нового врожаю.

Президент ще раз пiдтвердив: земля в Українi повинна бути товаром, але формувати її ринок треба свідомо, виважено і відповідально, треба поставити заслін ошукуванню селян. "Не можна, щоб на довiрливостi селян та їхнiй поганiй iнформованостi паразитували безсовiснi дiлки", - підкреслив він, додавши, що гектар найкращих чорноземів Європи не може коштувати 100-200 гривень. На думку Президента, завдання державних структур - створити систему гарантiй для збереження прав селян на землю i для одержання прибутків з неї. "Досить селянину потерпати від чиїхось поспішних рішень і дій!" - Леонід Кучма висловлюється за послідовність і передбачуваність у аграрній політиці.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також