Животноводство в Украине станет прибыльным

28.11.2000, 12:11

О реальности того, что в 2001 году животноводство Украины должно стать прибыльным, шла речь 27 ноября на селекторном совещании с руководителями областей, которое провел Вице-премьер-министр Украины Михаил Гладий. (укр.)

Він нагадав дані статистики про те, що хоча темпи зростання валового внутрішнього продукту в аграрній галузі складають 102,1%, у тваринництві триває спад. Проте обсяги виробництва м'ясо-молочних продуктів (70% якого припадає на населення) та їх експорту свідчать, що в Україні наявне значно більше поголів'я худоби і птиці, ніж те, яке подає статистика. Тому разом із поліпшенням стану справ у галузі нині ведеться вдосконалення методології аграрної статистики. Першим кроком у цьому стане перепис худоби в усіх без винятку господарствах і в населення протягом 1-15 січня 2001 року. Михайло Гладій особливо підкреслив, що населенню на місцях слід широко роз'яснити, що даний перепис поголів'я є статистичним, а не фіскальним заходом. Отже, проводиться для визначення дійсного потенціалу тваринництва, а не збільшення оподаткування.

За даними перепису будуть уточнені заходи щодо стабілізації та піднесення тваринництва, розроблені Міністерством аграрної політики. Уряд із свого боку надаватиме посильну допомогу розвиткові тваринництва. Так, у проекті Державного бюджету на 2001 рік на розвиток селекції передбачено 61 млн. грн., а ще 100 млн. грн. - на стимулювання підвищення вагових кондицій худоби. Будуть збережені й дотації за здане переробним підприємствам молоко і м'ясо. Вирішальну роль у розвитку галузі мають відіграти регіони. В місцевих бюджетах, зазначив Михайло Гладій, слід передбачати видатки на підтримку програм селекції, що вплине на поліпшення якості і продуктивності худоби і птиці у населення. Цьому, зокрема, сприятимуть й нинішні добрі запаси на селі фуражного зерна, особливо кукурудзи, завдяки чому вже наступного року можна подвоїти чисельність поголів'я свиней і птиці. На ринок надходитиме більше м'ясо-молочних продуктів, якщо в селах ширшатиме мережа обслуговуючих, збутово-заготівельних кооперативів. Важливо відновити систему договорів контрактації на закупівлю худоби у населення.

На нараді обговорено також питання підготовки до наступних весняно-польових робіт. Нині селянину, зазначив Віце-прем'єр-міністр, треба допомогти створити необхідні запаси насіння, мінеральних добрив, засобів захисту рослин, пального. Адже прийнятою Урядом Програмою "Зерно України - 2001-2004" передбачено вже в наступному році довести валовий збір зернових до 35 млн. тонн.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також