Проект Земельного кодекса подготовлен ко второму чтению

21.11.2000, 11:26

Почти 1,5 тысячи замечаний и предложений народных депутатов рассмотрены при подготовке проекта нового Земельного кодекса Украины к предстоящему второму парламентскому чтению. (укр.)

Про завершення цього процесу голова Державного комітету по земельних ресурсах Анатолій Даниленко поінформував 20 листопада Урядовий комітет з реформування аграрного сектору та з питань екології.

Робоча група з доопрацювання проекту Земельного кодексу врахувала понад 80% пропозицій депутатів, а також міністерств, обласних рад та державних адміністрацій. Зокрема, для зручності у практичному користуванні документом уточнено його структуру. Так, в одну главу об'єднано повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо регулювання та управління земельними відносинами.

У проекті чіткіше визначено пріоритетність земель сільськогосподарського призначення, а також механізм розподілу несільськогосподарських угідь при ліквідації приватних аграрних підприємств.

З'явилася нова важлива стаття про перехід права громадян та юридичних осіб на земельну ділянку при отриманні права на будівлю чи споруду, які на ній розташовані.

Остаточна редакція Земельного кодексу буде передана через два дні до Верховної Ради для винесення документу на друге читання.

Як відомо, новий проект Земельного кодексу закріплює конституційне право громадян України стати власниками землі. Документ розроблено на виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо реформування аграрного сектора економіки" та постанови Верховної Ради у зв'язку з тим, що чинний Земельний кодекс 1992 року не відповідає вимогам Конституції України, чим гальмує проведення земельної та аграрної реформи на ринкових засадах.

Кодекс стане фактично "земельною конституцією", яка дає широкий розвиток приватному землеволодінню, визначає громадянина основним суб'єктом регулювання земельних відносин. Рівні права і захист закону матиме власність на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад і держави.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також