Создается новая статистика для аграрного сектора

24.11.2000, 12:44

В Кабинете Министров Украины состоялось совещание, на котором рассматривался Указ Президента Украины, посвященный введению новых статистических показателей, более точно характеризующих агропромышленную отрасль в целом. (укр.)

Справа у тому, що нині темпи приросту або спаду виробництва в АПК визначаються за двома різними показниками. Для сільського господарства обсяг валової продукції обчислюється в єдиних порівняльних цінах 1996 року. А в харчовій і переробній промисловості для цього застосовуються оптові ціни виробників, які склалися в них станом на 1 січня звітного року. Таким чином, дві взаємопов'язані підгалузі існують ніби в різних площинах, що не дає дійсної картини обсягів їх виробництва.

Тому науковцями запропоновано ввести натомість співставний інтегрований показник виробництва продукції в цілому по продовольчому комплексу. Він охоплюватиме сільське господарство, харчову і переробну промисловості. При цьому буде визначено й складові терміну "продовольчий комплекс". На нараді розглянуто й ще одну проблему аграрної статистики - як обліковувати продукцію, найперше тваринницьку, вироблену населенням. Нині вона складає майже 60% валової аграрної продукції. У той же час 6 млн. сільських домогосподарств та 13 млн. садово-городніх ділянок займають всього 15% сільгоспугідь. Проте статистичні дані щодо аграрної продуктивності населення поки збираються лише шляхом опитування.

Одним з інструментів обліку виробництва в господарствах населення стануть нові погосподарські книги, які вестимуться в сільських радах. В них будуть дані про виділені громадянам земельні паї, їх використання, передачу в оренду іншим користувачам, відомості про насадження, поголів'я худоби і птиці тощо. Важливим джерелом статистики будуть дані дорадчих, ветеринарних та інших служб, які обслуговують населення. Для залучення їх буде розроблено єдиний механізм з визначеними критеріями обліку земельних ресурсів, пасовищ, площ й урожайності культур в господарствах населення, обсягів орендної плати, виданої зерном і кормами тощо.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також