Постановлением правительства одобрена программа "Зерно Украины - 2001-2004"

29.11.2000, 11:31

Основной целью программы "Зерно Украины - 2001-2004" является увеличение валовых сборов зерна со значительным улучшением его качества, что должно улучшить финансовое положение крестьян, которые стали собственниками земли и произведенной продукции. (укр.)

Вже у 2001 році валовий збір зерна може скласти 35,4 млн. тонн. Це стане першою сходинкою гарантованого збільшення виробництва зерна як основи розвитку сільського господарства України. До 2004 року щорічний валовий збір зернових намічено довести до 40 млн. тонн.

За останні 25 років Україна 12 разів, тобто в середньому через кожен рік, отримувала валовий збір понад 40 млн. тонн зерна. Проте, лише 2000 року, вперше за багато десятиліть, урожай було вирощено в ринкових умовах, які змушують ефективно використовувати землю, людські і матеріальні ресурси. А для наступного урожаю зернових нині, вперше за 15 років, склалися сприятливі умови. Враховуючи, що 70% урожаю закладається восени, в Україні своєчасно посіяно більш ніж 8,5 млн. га озимих - основи майбутніх зборів. Крім того, підготовлений грунт для зябу на 11,1 млн. га, або майже на 3 млн. га більше торішнього.

Передбачається, що 90% заходів програми фінансуватимуться за власні кошти виробників та кредитів. Державний бюджет підтримуватиме галузі, що забезпечують якісну основу врожаю. Найперше, це визнане в світі вітчизняне насінництво і селекцію, а також хімічну меліорацію.

Вже тепер 80% із наявних 140 сортів зернових - національної селекції. Всього для виконання Програми необхідно мати майже 4 млн. тонн високоякісного зерна.

Інтенсифікація виробництва зерна, як до того спонукають ринкові умови, буде досягнута завдяки ресурсозберігаючим технологіям. Вони розроблені для кожної із природно-кліматичних зон і дають змогу отримувати в середньому 40-50 ц зернових з гектара, у тому числі 60-65 ц/га озимої пшениці. Науково-технічну допомогу виробникам надаватимуть регіональні центри Української академії аграрних наук. Найперше це стосується поліпшення структури посівів і добору попередників, підвищення якості насіння, способів захисту рослин.

Відомо, що одна гривня, витрачена на мінеральні добрива, дає 5 гривень прибутку з урожаю зерна. Тож при повному внесенні добрив селяни України можуть підвищити урожайність лише пшениці на 8-12 ц з гектара. Потужностей українських заводів цілком достатньо для виробництва 5,3 млн. тонн діючої речовини добрив. Вже до січня в областях має бути нагромаджено 15%-20% річної потреби у добривах.

Один з важливих розділів Програми стосується заходів щодо розвитку ринку зерна, створення на ньому сприятливих умов та однакових правил для всіх учасників. Держава забезпечить для цього фінансування заставних закупок зерна у виробників, що гарантуватиме їх від коливань цін та спекуляцій. Намічено створити сучасну інфраструктуру аграрного ринку, яка дасть селянам змогу безпосередньо експортувати зерно та іншу продукцію. При цьому експортні контракти будуть реєструватися на акредитованих біржах.

На виконання програми "Зерно України - 2001-2004" буде розроблено низку підзаконних актів. Зокрема, про державну і регіональні програми розвитку комплексу зернового господарства, про стимулювання якості зерна та паритет його цін із матеріально-технічними ресурсами.

Уряд доручив облдержадміністраціям забезпечити розроблення відповідних регіональних (обласних та районних) програм виробництва зерна. З урахуванням виконання завдань програми "Зерно України - 2001-2004", щороку до 1 жовтня Міністерство аграрної політики разом з іншими відомствами подаватиме на затвердження Уряду скориговані організаційно-технологічні заходи на наступний рік.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також