Реформы в селе пришли к рубежу

10.01.2001, 11:01

Пленарная неделя в Верховной Раде Украины началась Днем правительства, на котором шла речь о становлении новых организационно-правовых формирований АПК в рыночных условиях. (укр.)

Міністр агрополітики Іван Кириленко подякував Верховній Раді за сприятливий для села бюджет-2001 і за низку прийнятих торік аграрних законів. За оцінкою Міністра, зміни в сільському господарстві, які започаткував указ Президента від 3 грудня 1999 року, стали "віхою" і докорінно змінили відносини на селі. За півроку реформовано майже 11 тисяч колективних сільгосппідприємств, на їх базі створено понад 14 тисяч господарств ринкового типу, 37 тисяч фермерських господарств. Кількість фермерських господарств у 2000 році зросла вдвічі. Нині на селі діють різні сільгосппідприємства - дрібні, середні й великі, з різними формами власності. За результатами попереднього року, стверджує Мінагрополітики, вперше за останні 10 років окреслилася тенденція стабілізації сільськогосподарського виробництва. У 2000 році сільське господарство, порівняно з позаминулим роком, зазнало збитків у десять разів менше.

І. Кириленко закликав парламент прискорити прийняття декотрих важливих для села законів, зокрема, про стимулювання і підтримку розвитку сільгоспвиробництва, про пільгове кредитування на селі. Водночас Міністр визнав, що "проблем, недоліків і упущень в аграрній реформі безліч". Головною проблемою він назвав забезпечення правового регулювання майнових відносин на селі.

Чимало прикладів недоліків та упущень назвали у своїх виступах і запитаннях народні обранці. Багато депутатів-мажоритарників наводили не такі оптимістичні приклади, як у доповіді Міністра, і запрошували його в гості до свого округу. Адже на місцях багато керівників чинять опір втіленню президентського указу.

Виступаючи від профільного аграрного комітету, його голова Катерина Ващук наголосила, що закріплення позитивних паростків реформ на селі залежатиме і від парламенту. Серед основних його завдань К. Ващук, зокрема, назвала динаміку до укрупнення сільгосппідприємств, збереження чинного порядку сплати ПДВ, створення системи державного страхування ризику в сільгоспвиробництві. Наступного тижня ВР розглядатиме вісім законопроектів із проблем села, зокрема основні засади розвитку села в Україні до 2004 року.

Обговорення доповідей у сесійній залі було гострим. "Говорити про якесь зростання чи підйом в АПК немає підстав", - зазначив Голова Верховної Ради Іван Плющ. На сьогодні в аграрному секторі економіки лише припинено сповзання вниз. Однак проти самого курсу реформ висловлювалися лише представники лівих фракцій.

У проекті постанови ВР за підсумками дня уряду, зокрема, передбачається: Кабінетові Міністрів забезпечити розробку науково обгрунтованої концепції сільгоспвиробництва в нових умовах господарювання; запровадити прийнятну систему кредитування, оподаткування сільгосппідприємств; прискорити видачу громадянам державних актів на право приватної власності на землю. Комітету ВР рекомендується прискорити внесення на розгляд парламенту проектів законів про стимулювання розвитку сільського господарства на період до 2004 року, про державну реєстрацію прав на об'єкти нерухомого майна, про іпотеку, про земельний (іпотечний) банк.
Юліана Шевчук.
Инф. газеты "Голос України".

Читайте також