Первые результаты реформ в сельском хозяйстве

24.01.2001, 18:55

24 января в Киеве прошел XI съезд Ассоциации фермеров и землевладельцев Украины под лозунгом "Без крестьянина нет государства, без фермера - будущего". (укр.)

Виступаючи з промовою перед учасниками зібрання українських фермерів, Прем'єр-міністр України Віктор Ющенко підкреслив, що показники роботи за минулий рік свідчать - реформи у сільському господарстві дали дуже позитивні зрушення. В минулому році значно збільшилася кількість фермерських господарств, чому сприяв Указ Президента України "Про невідкладні заходи щодо реформування аграрного сектора". Завдяки оренді земельних паїв колишніх членів КСП у 2 рази розширилися площі землекористування фермерських господарств. Майже 38 тисяч фермерських господарств разом з 11,5 мільйонами особистих селянських заклали основу приватного господарювання на селі.

Було реформовано майже 11 тисяч колективних сільськогосподарських підприємств. На їх базі створено 15 тисяч нових агроформувань на засадах приватної власності на землю і майно. Ці формування разом з фермерськими та особистими господарствами заклали основу приватного господарювання на селі. Кількість фермерських господарств збільшилася майже на 2,5 тисячі.

Суттєво розширилися площі землеволодінь фермерських господарств. За 8 років вони зросли в 17 разів, а в землевласників - подвоїлися.

В результаті реалізації червневих Указів Президента щодо створення інфраструктури аграрного ринку, запровадженню біржової торгівлі, кожен товаровиробник має можливість на паритетній основі реалізувати свою продукцію і придбати необхідні ресурси. Зараз працюють 43 товарні біржі, через які в цьому році продано сільськогосподарської продукції майже на мільярд гривень, що в 14 разів більше проти минулого року.

В регіонах посилилася робота по створенню агроторгових домів (зараз їх 324), запрацювали аукціони живої худоби (їх проведено 103), що відразу ж позитивно позначилося на формуванні оптимальних цін на продукцію. На біржах і аукціонах склалися реальні й вигідні для товаровиробників ціни. Кількість заготівельних пунктів у сільській місцевості зросла до 16 тисяч.

Сьогодні чи не найважливішим питанням для аграрного сектору, Уряду і Парламенту є прийняття Земельного кодексу у другому читанні, наголосив український Прем'єр. Ця своєрідна Земельна Конституція держави має закріпити право селянина володіти і розпоряджатися землею як ефективним капіталом, що перебуває в економічному обігу. Крім Земельного кодексу вкрай необхідне прийняття також законів: про державний земельний кадастр, про оцінку земель, про особисте селянське господарство, про лізинг, про реєстрацію прав власності на нерухоме майно, про іпотеку та операції з нерухомістю, про Земельний (іпотечний) банк.

Іншим проектом Указу передбачено заходи щодо поліпшення роботи тваринництва і птахівництва, підвищення продуктивності худоби і птиці, стабілізації цін на продукцію цих галузей. У бюджеті передбачено майже 155 млн. гривень на підтримку виробництва продукції тваринництва і рослинництва, 61 млн. гривень - на селекцію у тваринництві і 50 млн. гривень у рослинництві. В цілому ж для фінансування програм розвитку АПК збільшено бюджетні кошти проти минулого року в 1,7 рази. Для розвитку фермерства намічено 17,9 млн. гривень, або майже в 6 разів більше, ніж у минулому році.

Позитивно оцінюючи проведену роботу в 2000 році, аграрними пріоритетами в 2001 році Уряд вважає:
Перше. Кредитування села і створення удосконаленої системи фінансово-кредитних інституцій.
Друге. Залучення в аграрний сектор вітчизняного та іноземного капіталу. В цьому році внутрішні інвестиції (крім власних витрат господарств) перевищили 2 млрд. гривень.
Третє. Поліпшення стану справ у тваринництві, де тривалий час спостерігається спад виробництва. Уряд надає посильну допомогу в розвитку галузі. Бюджетом на 2001 рік на селекцію в тваринництві передбачено 61 млн. гривень, а для стимулювання підвищення вагових кондицій худоби - 155 млн. гривень.
Четверте. Програма "Зерно України 2001-2004". Намічено вже наступного року суттєво (до 35 млн. тонн) збільшити виробництво зерна.
П'яте. Технічне переоснащення сільського господарства. Оновлення має відбуватися за власні кошти виробників та залучені ними кредити банків.

На завершення В. Ющенко запевнив делегатів і гостей з'їзду, що Уряд буде й надалі на партнерських засадах плідно співпрацювати з Асоціацією фермерів та землевласників, а всі висловлені на з'їзді конструктивні пропозиції, зауваження, які стосуються компетенції Уряду, будуть уважно розглянуті, й щодо них прийняті відповідні рішення.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також