О залоговых закупках зерна у крестьян

31.01.2001, 11:17

Механизм залоговых закупок зерна в 2001 году предусматривает проект постановления Кабинета Министров Украины, который был рассмотрен на заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и по вопросам экологии и чрезвычайных ситуаций. (укр.)

Заставні закупки зерна у селян було вперше впроваджено торік на виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо стимулювання виробництва та розвитку ринку зерна".

Такі закупки є своєрідною гарантією для виробників від сезонних та кон'юнктурних коливань цін на зерно і хлібопродукти. Здавши зерно на збереження строком до 8 місяців, селяни протягом цього терміну мають право в будь-який час продати заставлене зерно за вигідними їм біржовими цінами. Це дає можливість розпорядитися своїм зерном у найвигідніші ринкові періоди. Державним агентом щодо заставних закупок зерна торік визначено державну акціонерну компанію "Хліб України", яка має забезпечити найкращі умови зберігання зерна, здешевлення послуг.

На заставні закупки зерна буде поширено механізм часткової компенсації ставки за узятими кредитами комерційних банків, на що в Державному бюджеті 2001 року передбачено 150 млн. гривень. Причому компенсація ставки за такими кредитами становитиме 70% облікової ставки, встановленої Національним банком на день укладення кредитної угоди.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також