Почти 3 млрд. гривен кредитов будет привлечено в 2001 году в сельское хозяйство Украины

30.01.2001, 11:00

Этому будет способствовать утвержденный постановлением правительства механизм частичной компенсации ставки за взятые крестьянами кредиты коммерческих банков, на обеспечение которой в Государственном бюджете 2001 года предусмотрено 150 млн. гривен. (укр.)

Як відомо, торік замість колишніх прямих державних вкладень в аграрну галузь вперше було застосовано часткову компенсацію селянами ставки за узяті ними комерційні кредити на проведення польових робіт. Така державна підтримка дала змогу селянським господарствам, заготівельним і переробним підприємствам рішуче перейти на ринкові засади. Вони цілком успішно виростили урожай і, що найголовніше, вчасно розрахувалися за взяті кредити.

Нинішнього року надання кредитних компенсацій поширено вже на всі поточні виробничі витрати та здійснення заставних операцій із зерном. Тож часткова компенсація сільськогосподарським товаровиробникам ставки за кредитами комерційних банків у 2001 році становитиме 70% облікової ставки, встановленої Національним банком на день укладення кредитної угоди. На таких же умовах отримуватимуть кредитні компенсації і зернозаготівельні підприємства для здійснення заставних операцій із зерном.

Іншим підприємствам агропромислового комплексу часткову компенсацію за комерційні кредити визначено в розмірі до 50% облікової ставки, встановленої Національним банком на день укладення кредитної угоди. Проте йдеться лише про кредити, узяті виключно на надання послуг сільськогосподарським товаровиробникам та на закупівлю виробленої ними продукції.

Термін здійснення компенсацій визначено до 1 грудня 2001 року.

Таким чином, вирішено проблему отримання важливих для селян короткострокових кредитів, залучити які було складно через тривалість і сезонність аграрного виробництва, низький оборот коштів та іншу специфіку галузі.

Підприємства, яким бюджет буде компенсувати ставку за кредитами комерційних банків, визначатимуться облдержадміністраціями на конкурсних засадах. Перевагу матимуть ті з них, чиї пропозиції передбачають зменшення розміру компенсації та найбільш вигідні умови авансування аграрного виробництва.

Розмір часткової бюджетної компенсації за комерційні кредити погоджується з облдержадміністраціями, які вестимуть реєстри позичальників та нестимуть відповідальність за використання бюджетних коштів, виділених на цю мету.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також