БЮДЖЕТНЫЕ ДОПЛАТЫ ЗА СДАННЫЙ МОЛОДНЯК СКОТА

23.01.2001, 11:29

22 января на заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и по вопросам экологии и чрезвычайных ситуаций был одобрен проект постановления, которое содержит механизм бюджетной поддержки животноводства. (укр.)

В Україні відновлюються виплати з бюджету селянам і населенню за зданий переробникам і заготівельникам кондиційний молодняк худоби. Від 280 до 300 бюджетних гривень буде доплачуватися за теличок і бичків живою вагою 375 кг. За кожен кілограм ваги кондиційного молодняка молочних порід додатково сплачуватиметься 77 коп., а м'ясного - 89 коп.

Намічені заходи мають значно зацікавити сільське населення у вирощенні молодняка великої рогатої худоби. Це означатиме збільшення виробництва м'яса й стабілізацію роботи всього тваринництва. Адже через відсутність державних стимулів у продажу молодняка відгодівля його стала невигідною. Середня вага однієї зданої голови зменшилася за 8 років більш ніж на 20%. Крім того, різко зменшилося поголів'я худоби. Тому у Державному бюджеті на 2001 рік на виплати за зданий кондиційний молодняк передбачено 125 млн. гривень. Лише завдяки цьому селяни зможуть додатково вирощувати і продавати щороку 430 тисяч голів молодняка ВРХ, маючи таке надійне джерело грошових надходжень. На засіданні обговорено й проект іншого урядового рішення, яким визначається порядок виплати селянам часткової бюджетної компенсації ставок за банківськими кредитами. Нинішнього року Державним бюджетом на цю мету передбачено 150 млн. гривень, що дасть можливість залучити на вирощення урожаю-2001 понад 4 млрд. гривень.

Вперше запроваджений торік замість прямих державних дотацій такий механізм підтримки дав змогу активізувати ринкові відносини у сільському господарстві. Як відзначив на засіданні Урядового комітету Міністр аграрної політики Іван Кириленко, минулого року галузь практично розрахувалася не лише за взяті внутрішні кредити, а й частково - за зовнішні борги. Це сприяє зміцненню довіри до аграрного сектору України з боку міжнародних кредиторів, надходженню нових інвестицій.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також