Для осуществления качественного прорыва в животноводстве

16.01.2001, 11:15

15 января на заседании правительственного комитета по реформированию аграрного сектора и по вопросам экологии и чрезвычайных ситуаций одобрен проект Указа Президента Украины "О мероприятиях по стабилизации ситуации на потребительском рынке и развитию отрасли животноводства в 2001-2002 годах", которым намечены определенные условия для стабилизации отрасли уже в нынешнем году и увеличения производства продукции на 2%-4%. (укр.)

Через неврегульованість економічних відносин, невідповідність між цінами і затратами на виробництво тваринницької продукції у 1996-1999 роках галузь зазнала 10,5 млрд. гривень збитків. У минулому році валове виробництво тваринництва зменшилося на 5,6%. У той же час нині склалися реальні можливості піднесення галузі. Тому проектом Указу передбачено комплекс завдань, які центральні та місцеві органи виконавчої влади мають здійснити вже протягом першого півріччя поточного року для докорінного поліпшення ситуації в тваринництві, насичення ринку його якісною продукцією.

Державна підтримка передбачає перш за все ефективне використання коштів, передбачених для галузі в бюджеті на 2001 рік. Зокрема, це 145 млн. гривень на підтримку виробництва продукції тваринництва і рослинництва, 56 млн. гривень - на здійснення державної програми селекції в тваринництві і птахівництві. Буде розроблено механізм, за яким державний і місцеві бюджети надаватимуть допомогу селянам за вирощення і продаж заготівельникам молодняка великої рогатої худоби підвищеної вагової кондиції. Відновлення договорів контрактації на продукцію тваринництва допоможе виробникам впевненіше діяти в ринкових умовах.

Якісні зміни в тваринництві стануться завдяки прискореному розвитку високоінтенсивних та швидкоокупних галузей, зокрема промислового птахівництва і свинарства на наявних потужностях селекційних центрів і племінних господарств. Від них селянські господарства зможуть отримувати значно дешевший молодняк тварин і птиці, а також маточне поголів'я худоби і свиней в рахунок продажу молока та іншої продукції за контрактами.

В селах буде прискорено створення мережі обслуговуючих кооперативів, які надаватимуть населенню ветеринарні та селекційні послуги, постачатимуть корми, закуповуватимуть продукцію тваринництва. Передбачається, що на переробні м'ясо-молочні підприємства буде поширено надання бюджетних компенсацій частини плати за комерційні кредити.

Намічено також заходи щодо створення умов для залучення інвестицій в тваринництво, відновлення конярства. Все це сприятиме піднесенню галузі, яка дає понад 45% валової продукції сільського господарства.

Проект Указу Президента України буде розглянуто на черговому засіданні Кабінету Міністрів.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також