С 1 октября Болгария вводит визовый режим для граждан Украины

01.10.2001, 11:52

Кабинет Министров Болгарии принял в одностороннем порядке решение о введении с 1 октября 2001 года визового режима для граждан Украины. (укр.)

У зв'язку з цим, 28 вересня цього року Міністерство закордонних справ Болгарії надіслало на адресу Посольства України ноту з пропозицією тимчасово користуватися положеннями парафованої 4 вересня в Софії Угоди про взаємні поїздки громадян. Оскільки, відповідно до чинного законодавства, в Україні є можливим застосування лише підписаних Угод та беручи до уваги те, що нота болгарської сторони надійшла тільки 28 вересня цього року пізно ввечері, українська сторона, керуючись принципом взаємності, прийняла рішення тимчасово, до набуття чинності новою Угодою, запровадити з 1 жовтня цього року візовий режим для громадян Болгарії з наступними виключеннями.

Без віз в'їжджатимуть:
- власники дипломатичних і службових паспортів;
- акредитовані працівники диппредставництв та міжнародних організацій і члени їх сімей;
- члени екіпажів морських і повітряних суден.

Безкоштовно візи отримуватимуть:
- члени поїзних бригад міжнародного сполучення;
- громадяни, які здійснюють поїздки гуманітарного характеру (до тяжко хворих членів сімей, на похорони, відвідання могил близьких родичів); - супроводжуючі вантажі гуманітарної допомоги;
- запрошені для участі в досудовому або судовому розслідуванні.

Міністерство закордонних справ України завершує роботу по підготовці для подання Кабінету Міністрів України відповідних документів з метою отримання повноважень на підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Болгарія про взаємні поїздки громадян.

З урахуванням викладеного, МЗС України рекомендує українським громадянам, які планують найближчим часом відвідати Болгарію, потурбуватись про отримання віз. Звертаємо увагу болгарських громадян, які перебувають в Україні, - вони зможуть протягом 30 днів з моменту введення візового режиму безперешкодно повернутися в Болгарію. Відповідно, українські громадяни будуть безперешкодно повертатись на батьківщину без віз до кінця року. Болгарська сторона повідомила також про те, що надає передбачену Угодою можливість безвізового в'їзду акредитованим в Болгарії журналістам. Зможуть отримати безкоштовно візи громадяни, які знаходяться у зареєстрованому шлюбі, а також їх діти віком до 18 років. Ця пільга також надається учасникам культурних заходів і спортивних змагань, особам у віці понад 60 років та до 16 років, учням та студентам.

Докладну інформацію про порядок оформлення віз можна отримати у представництвах Болгарії на території України за адресою: Посольство Республіки Болгарія в Україні - м. Київ, вул. Госпітальна, 1, тел.: 224-61-64. Генеральне консульство Республіки Болгарія в Одесі - м. Одеса, вул. Посмітного, 9, тел.: (048) 746-65-54, 746-65-58.
Инф. пресс-службы МИД Украины.

Читайте також