Украина и Югославия имеют общие цели и приоритеты

02.10.2001, 11:27

Подписанием ряда документов, призванных углубить сотрудничество между двумя странами, завершились в Киеве переговоры между правительственными делегациями Украины и Союзной Республики Югославия. (укр.)

Україна та Югославія мають спільні цілі та пріоритети - збереження миру та стабільності на Балканах, інтеграція в європейські економічні структури, реформування економіки на ринкових засадах. На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Анатолій Кінах на прес-конференції після зустрічі з Головою Союзного Уряду Союзної Республіки Югославія Драгішею Пешичем, яка відбулася 1 жовтня 2001 року.

Зустріч проходила в рамках офіційного візиту глави югославського уряду до України. За результатами зустрічі сторони підписали Консульську Конвенцію між двома державами, міжурядові Угоди про співробітництво в галузі попередження надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків та про співробітництво в галузі охорони здоров'я та медицини, а також Угоду про співробітництво в галузі спорту між Держкоммолодьспорттуризмом України та Союзним Секретаріатом з питань спорту і молоді СРЮ.

В ході зустрічі сторони обговорили широкий спектр політичних та економічних питань. На переконання Анатолія Кінаха, проведені переговори свідчать про те, що сторони зробили важливий крок у напрямі поглиблення співробітництва, виведення його на новий рівень. Драгіша Пешич відзначив, що "було проведено дуже конкретну, корисну для обох країн, розмову".

Відкриваючи зустріч, Анатолій Кінах заявив, що Україна вітає демократичні процеси, що відбуваються в Союзній Республіці Югославія, оскільки це відкриває значні можливості поглиблення співробітництва між двома державами. Велике позитивне значення в цьому контексті має нещодавнє рішення Ради Безпеки ООН про скасування економічних санкцій проти СРЮ.

Драгіша Пешич відзначив братерський характер відносин двох країн, за його словами, ці стосунки відзначаються взаємною повагою і довірою, і наголосив, що Югославія розглядає нашу державу як одну з найбільш пріоритетних у співпраці. Він підкреслив, що в Югославії існує велике зацікавлення у поліпшенні стосунків з Україною.

Разом з урядовою делегацією СРЮ до України прибули провідні югославські бізнесмени, які сподіваються на плідні переговори з українськими партнерами. Сторони констатували, що сучасний стан економічних відносин не повною мірою відповідає потенціалу, що його мають наші країни.

Під час зустрічі йшлося про засоби оптимізації роботи Міжурядової українсько-югославської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва. Анатолій Кінах поінформував свого колегу про те, що українська сторона вже сформувала міжвідомчі експертні групи, що працюватимуть над реалізацією досягнутих двосторонніх домовленостей в усіх пріоритетних напрямах співпраці. Саме таким чином, на його переконання, сторонам вдасться досягти значних результатів. Він запропонував югославській стороні сформувати такі ж групи і висловив сподівання, що вже до кінця цього року вдасться налагодити ефективну взаємодію між ними.

Глави урядів двох країн обговорили ситуацію навколо відновлення повноцінного функціонування Дунаю в якості важливої транспортної артерії. Йдеться про необхідність очищення русла ріки від уламків, залишків бомб, мін та інших наслідків військових дій в регіоні, а також про відновлення зруйнованих мостів через цю ріку. Анатолій Кінах наголосив, що вирішення дунайської проблеми має величезне значення для України. Він також зазначив, що українські підприємства готові на тендерних умовах взяти участь в реалізації проектів по розчищенню Дунаю та відновленні югославських об'єктів. Драгіша Пешич запевнив свого колегу в намірі югославської сторони найближчим часом скасувати заборону судноплавства по Дунаю, а також сприяти зниженню оплати за транзит товарів, яка пов'язана з необхідністю розведення понтонного мосту через Дунай, який тепер буде підніматися принаймні раз на тиждень.

Анатолій Кінах наголосив, що позиція України стосовно необхідності збереження миру на Балканах залишається незмінною. "Ми рішуче засуджуємо всі прояви тероризму та спроби дестабілізації ситуації, і підтримуємо зусилля світового співтовариства, спрямовані на вирішення проблем мирним шляхом", - підкреслив він. Анатолій Кінах також нагадав, що Україна послідовно виступає за збереження територіальної цілісності Союзної Республіки Югославія, і на цьому принципі наша держава будує стосунки з цією братською країною.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також