Автомобильные перевозки между Украиной и Польшей должны быть без сложностей

10.12.2001, 11:11

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта и связи рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о снятии предупреждений к Соглашению между Кабинетом Министров Украины и правительством Республики Польша о международных автомобильных перевозках. (укр.)

Законопроектом передбачається усунути складнощі у взаємовідносинах України і Республіки Польща в сфері міжнародних автомобільних перевезень, і як наслідок, запобігти утиску українських перевізників.

Парламент ратифікував Угоду у вересні 2000 року із застереженням, згідно з яким з Угоди виключено норму щодо часткового або повного звільнення від податків та платежів за перевезення, які виконуються "у межах квоти на умовах паритету". Передбачалося, що згоду на таке звільнення могла дати тільки Спільна Комісія. Польська сторона ратифікувала Угоду без застережень.

Комітет констатував, що польські автоперевізники сплачують єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України, тоді як українські перевізники такий збір не сплачують. Внаслідок цього Польща має намір обмежити кількість дозволів на вантажні перевезення, що видаються українській стороні до паритетної кількості (14,1 тис.) при щорічній потребі України в 90 тис. таких дозволів (обсяги перевезень Польщею як транзитною державою, виконаних українськими перевізниками, майже у 5 разів перевищують обсяги перевезень польських перевізників територією України).

Комітет констатував, що в разі введення польською стороною цих обмежень, практично будуть паралізовані транзитні перевезення, які виконуються українським автомобільним транспортом.

Комітет зазначив, що зняття застереження забезпечить додаткові надходження до бюджету у розмірі 32,4 млн. грн. на рік та робочі місця майже 3 тисячам чоловік. Втрати бюджету у разі неприйняття законопроекту складатимуть 54,3 млн. грн. щорічно.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також