Началась подготовка к реализации первого этапа Договора по открытому небу

17.12.2001, 12:49

Украинские верификаторы закончили выполнение совместных тренировочных наблюдательных миссий, предусмотренных Договором по открытому небу в 2001 году, и начали подготовку к реализации первого этапа этого соглашения. (укр.)

У поточному році інспекторами відділу Відкритого неба управління верифікації Центру військового співробітництва і верифікації Генерального штабу Збройних Сил України було виконано 10 спільних тренувальних спостережних інспекцій. Зокрема, 6 місій відбулися над територією нашої країни, а решта - над військовими об'єктами Сполучених Штатів Америки, Федеративної Республіки Німеччини, Королівства Великобританія та Французької Республіки.

Сьогодні триває підготовка до реалізації першого етапу Договору з відкритого неба, що проходитиме з 1 січня 2002 до 31 грудня 2004 року. Другий етап реалізації цього Договору розпочнеться 1 січня 2005 року. З метою якісної підготовки України до виконання першого етапу Угоди, зокрема, сертифікації літака Ан-30Б ескадрильї "Блакитна стежа" Військово-Повітряних Сил ЗС України, у відділі Відкритого неба створено спеціальну робочу групу, яку очолює полковник Юрій Лазаренко. Сертифікація українського літака відбудеться 15-27 квітня 2002 року в Німеччині на аеродромі Нортхольц.

Україна приєдналася до Договору з відкритого неба у 1992 році. А у квітні 2000 року угоду було ратифіковано Верховною Радою України. Першу спільну тренувальну спостережну місію за участю нашої країни було виконано у квітні 1994 року над територією Великобританії на літаку Ан-30Б ескадрильї "Блакитна стежа" Військово-Повітряних Сил ЗС України. Всього у період з 1994 до 2001 року українськими верифікаторами було виконано 53 спільні тренувальні місії. Із них над Україною - 28, решта - над іншими країнами-учасницями Договору з відкритого неба.
Инф. Министерства обороны Украины.

Читайте також