Американские верификаторы проверяют украинские объекты

04.12.2001, 11:11

С 3 по 5 декабря группа инспекторов Соединенных Штатов Америки проверяют результаты переоборудования шахтно-пусковой установки для межконтинентальных баллистических ракет (ШПУ МБР) РС-22 в экспонат филиала Центрального музея Вооруженных Сил Украины - Музея ракетных войск стратегического назначения. (укр.)

Американські верифікатори на чолі з Робетром Полікуїном мають пересвідчитися у непридатності цієї ШПУ для використання за основним призначенням.

За рішенням Міністра оборони України у смт. Побузьке Голованівського району Кіровоградської області було створено Музей ракетних військ стратегічного призначення. 30 жовтня цього року, під час ліквідації останньої ШПУ МБР, відбулося відкриття експозиції. Крім комплексних споруд, спеціальних машин, вартового приміщення й уніфікованого командного пункту до її складу належить і ШПУ 2-го бойового комплексу 43-ї Ракетної армії.

Після розпаду СРСР на території України залишалося 176 ШПУ МБР. 175 з них, у відповідності до міжнародних зобов'язань нашої країни, було ліквідовано шляхом підриву, одну - переобладнано в експонат музею ракетних військ стратегічного призначення. На місці дислокації ШПУ завершується рекультивація земель. Остаточне відновлення придатності ділянок для використання у сільському господарстві планується у липні 2002 року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також