В Декрет о налоге на прибыль предлагают внести изменения

05.12.2001, 13:27

Комитет Верховной Рады Украины по делам пенсионеров, ветеранов и инвалидов рекомендовал парламенту принять за основу (в первом чтении) проект закона о внесении изменений к Декрету Кабинета Министров Украины "О налоге на прибыль с граждан". (укр.)

Законопроектом пропонується не включати до сукупного оподатковуваного доходу "доплату до державних пенсій до розміру прожиткового мінімуму на одну особу", яку пенсіонери отримують від юридичних або фізичних осіб, а також "не враховувати зазначені виплати при визначенні бази нарахування страхових внесків, податків і зборів, які нараховуються на фонд оплати праці відповідно до законів України".

Доцільність запровадження такої норми автор мотивує тим, що основні державні соціальні гарантії, які є головним джерелом існування пенсіонерів, "не можуть бути нижчими від прожиткового мінімуму, встановленого законом". До таких основних державних соціальних гарантій зараховано мінімальний розмір пенсії за віком, який на сьогодні значно нижчий за розмір прожиткового мінімуму.

Водночас, парламентський Комітет вважає, що для запровадження законодавчої пропозиції автору необхідно внести низку уточнень. Зокрема, документ повинен чітко визначити, яким саме категоріям пенсіонерів має виплачуватися зазначена доплата: працюючим на підприємстві, що здійснює такі доплати, чи будь-яким іншим пенсіонерам.

Комітет зазначає, що здійснення доплат до пенсій працюючим пенсіонерам може спонукати підприємства до необгрунтованого утримання в штаті значної кількості осіб пенсійного віку, оскільки у такому разі створиться "схема ухилення підприємства від сплати податків та зборів на певний обсяг виплат".

Комітет також зазначає, що автор - народний депутат О. Стоян - не вказав вид державної пенсії (трудова чи соціальна), доплату до якої він пропонує не включати до сукупного оподатковуваного доходу. Крім цього законопроектом не встановлено періодичність виплати зазначеної доплати (разова чи щомісячна).

Комітет пропонує автору розробити механізм, який би пояснював, яким чином, а також яка установа має визначати та контролювати розмір доплати до пенсії, щоб загальна сума пенсії з доплатою не перевищувала розміру прожиткового мінімуму.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також