Амбиции, поделенные на три

12.02.2001, 17:56

Украинские биатлонистки на чемпионате мира удовлетворились бронзовыми наградами. (укр.)

"А ви знаєте, що держава практично не виділяла коштів на підготовку до чемпіонату світу, а на поїздку збірної до Словенії я дав гроші з власної кишені?" - відповів питанням на питання президент Федерації біатлону України Володимир Бринзак, коли кореспондент "УМ" поцікавився його думкою стосовно не дуже вдалого виступу наших біатлоністів у Поклюці, де позавчора завершилася світова першість. І продовжив: "З таким ставленням до головних олімпійських надій дуже важко сподіватися на успіх у Солт-Лейк-Сіті-2002". Засмучений пан президент, за його словами, завітав до Києва, аби захопити чергову "порцію" грошей для своїх підопічних, оскільки відразу ж із Поклюки вони мають вирушати до Америки на чергові етапи Кубка світу...

...Розмова з Володимиром Бринзаком відбулася 8 лютого, коли на чемпіонаті світу була одноденна перерва. 9 лютого ж турнір у Поклюці поновився двома гонками з масовим стартом. Відзначимо, що цей вид змагань справедливо вважається елітним: до нього допускаються лише тридцять найсильніших спортсменів - по 15 кращих у загальному заліку Кубка світу та призери попередніх гонок чемпіонату світу. Вакансії ж, що залишаються, організатори заповнюють за національними ознаками.

Україна справедливо вважається одним з авторитетів біатлоністського світу, тому й виставила по два спортсмени і в чоловічій, і у жіночій гонках. На жаль, навіть квартетом ми не змогли здобути бодай одну нагороду.

Відсутність відверто слабких спортсменів у мас-старті спричинила безкомпромісну і непередбачувану боротьбу: протягом обох гонок серед лідерів побувала половина їх учасників. У жіночих розборках такою була й наша Олена Зубрилова, яка після другого та третього вогневих рубежів йшла четвертою, але два промахи в останній стрільбі викреслили її зі списку претендентів на "золото". А два штрафних кола, якими караються "мазили", взагалі відкинули українку на восьме підсумкове місце (загалом Зубрилова промахнулася чотири рази). У принципі, непоганий результат показала Тетяна Водоп'янова, яка фінішувала 11-ю, припустившись трьох промахів.

Перемогу ж на дистанції 12,5 км святкувала невтомна шведка Магдалена Форсберг, котра навіть з одним промахом більш ніж на хвилину (!) випередила німкеню Мартіну Глагов! "Бронзою" заволоділа володарка надзвичайної швидкості норвезька красуня Лів Грет Ск'єлбрейд-Пуаре, яку від другого місця відділило менш ніж дві секунди.

Утім, сім'я Пуаре без "золота" того дня не залишилася: чоловік Лів Грет, Рафаель, став переможцем на дистанції 15 км: не надто швидкісному, французу допомогло падіння на передфінішному спуску норвежця Оле Ейнара Бйорндалена. Наші земляки стріляли невдало, бігли ще гірше, і в підсумку Вячеслав Деркач фінішував 23-м з 5-ма промахами і відставанням від лідера 2.38,3, Руслан Лисенко був 27-м.

Завершали ж програму чемпіонату дві найпрестижніші гонки - жіноча й чоловіча естафети. І знову Україна мала повне право сподіватися на медалі. Однак сподівання, та й то частково, виправдали тільки дівчата, які в естафеті 4х7,5 км вибороли бронзові нагороди.

Розпочала гонку бронзова призерка нинішньої першості Олена Зубрилова, яка змогла-таки випередити норвезьку біатлоністку, що стартувала третьою. Підхопила естафету Олена Петрова, котра на другому етапі навіть випередила росіянку і йшла другою, але передавала естафету знову четвертою. Однак на завершальних етапах, де від України виступали Тетяна Водоп'янова та Ніна Лемеш, наші спортсменки знову повернулися на третю позицію, на якій і дісталися фінішу, відставши від лідера на 52,4 с. Можливо, здобути другу "бронзу" чемпіонату допомогла нова форма, в якій українки вперше стали призерками чемпіонату світу? Чому ж вони її раніше не приміряли?..

Чемпіонське ж звання вибороли росіянки, які до цього в Поклюці ще жодного разу не піднімалися на п'єдестал (1.29.8,8 с), другими були німкені.

Могла підтримати дівочий медальний заспів і наша чоловіча команда, тим більше, що на одному з етапів Кубка світу українці вже були другими. У Поклюці ж не склалося: наші - тільки 13-ті (з 19 учасників) з катастрофічним відставанням від чемпіонів - французів - у 4 з половиною хвилини... "Срібло" дісталося білорусам, "бронза" - норвежцям. Наші хлопці залишають Словенію з порожніми кишенями.

Загальний "медальний" залік чемпіонату світу: Країна "Золото" "Срібло" "Бронза" Усього 1. Росія 3 - - 3 2. Франція 2 2 - 2 3. Швеція 2 - 1 3 .... 9. Україна - - 2 2
Віктор Іванченко.
Инф. газеты "Україна молода"

Читайте також