В ПРИЛУКАХ - ДЕМОНСТРАЦИОННАЯ ЛИКВИДАЦИЯ

02.02.2001, 15:04

Сегодня, 2 февраля, в городе Прилуки в Черниговской области проводится демонстрационная ликвидация тяжелого стратегического бомбардировщика ТУ-160, который принадлежит Военно-Воздушным Силам Украины. (укр.)

Демонтаж обладнання та утилізація стратегічних авіаційних комплексів (САК) і крилатих ракет повітряного базування (КРПБ) класу Х-55 відбувається згідно з угодою між Міністерствами оборони України і США, яку було укладено 3 грудня 1997 року. Всього за програмою ліквідації САК та КРПБ в Україні передбачається ліквідувати 38 Ту-160 і Ту-95, а також 487 КРПБ Х-55.

За результатами тендера навесні 1998 року компанію "Рейтеон Текнікал Сервісез Кампані" (РТСК) Міністерством оборони США було визначено інтегруючим підрядником по виконанню ліквідаційних робіт. Усі роботи виконуються субпідрядними українськими компаніями і організаціями за окремими контрактами, що були укладені з РТСК.

До кінця 2000 року було укладено 227 субконтрактів на загальну суму понад $6 млн. Завдяки цьому було створено нові робочі місця майже для тисячі українських працівників, які протягом трьох років стабільно отримують заробітну платню. Гроші отримані від реалізації кольорового металу з бомбардувальників спрямовані на соціальний захист військовослужбовців та членів їхніх сімей, а також удосконалення інфраструктури підрозділів, які залучено до виконання Угоди. Зокрема, збудовано майже 700 квартир учасникам ліквідаційних робіт і чотири сховища для демонтованого обладнання. Відремонтовано три будинки, дві адміністративні будівлі та два сховища. На всіх об'єктах відремонтовано або встановлено нове огородження, електрифіковано майданчики ліквідації, відремонтовано під'їзні шляхи.

У 1999 році між урядами України та Росії було досягнуто домовленості щодо передачі РФ трьох Ту-95МС, восьми Ту-160 та 581 КРПБ. Їх передислокацію було завершено 21 лютого 2000 року.

Основні роботи в рамках зазначеної програми планується завершити в Прилуках - до травня 2001 року, в Узині - до червня 2001 року.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також