Чтобы конкурировать на равных

27.02.2001, 11:14

Украина сделала второй шаг по выполнению договоренностей с Европейским союзом относительно полной отмены в 2001 году квот на экспорт в страны ЕС украинских текстильных товаров. (укр.)

Для цього прийнятою постановою Уряду до рівня, встановленого в країнах ЄС в поточному році, зменшено ставки ввізного мита на текстиль товарних позицій 51-63 груп. Йдеться про бавовняну і джутову пряжу, бавовняні тканини, нитки, неткані матеріали, килими, одяг, трикотаж та інші текстильні вироби. Відповідні зміни внесено до ставок ввізного мита на окремі товари та до постанови Уряду від 12 січня 2001 року N16.

Очікується, що скасування квот для українського текстилю до країн ЄС збільшить його експорт майже на $100 млн. Разом буде розширено обсяги вітчизняного виробництва, поліпшено фінансове становище підприємств легкої промисловості. Завдяки цьому збільшаться надходження до Державного бюджету. Адже у 2000 році обсяги виробництва в галузі зросли на 39%. Крім того, зниження ввізних ставок стимулюватиме зростання легального імпорту текстилю з країн, з якими Україна не має угод про вільну торгівлю. Це збільшить митні надходження до бюджету.

Постановою також зменшено повну ставку ввізного мита на стирол з 15% до 0%, а також пільгові ставки на молокоохолоджувачі з 15% до 2%. Збільшено пільгову та повну ставки ввізного мита на провід обмотувальний з ізоляцією відповідно з 2% і 5% до 15%.

Варто нагадати, що постановою Уряду N16 (2001 року) було значно полегшено роботу підприємців щодо митного оформлення товарів і визначення ввізних ставок на них. Вона є єдиним консолідуючим документом, прийнятим замість 68 постанов Кабінету Міністрів, якими в різні часи вносилися зміни до діючого митного тарифу. Таким чином, усунуто невиправдані труднощі при визначенні ставок ввізного мита на окремі товари. Повноваження вносити зміни до ставок ввізного мита на імпортні товари (крім підакцизних) надані Кабінету Міністрів законом 1997 року.
Инф. пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також