Состоялась встреча Виктора Ющенко и Джона Одлинг-Сми

05.02.2001, 18:20

5 февраля состоялась встреча Премьер-министра Украины с директором 2-го Европейского департамента Международного валютного фонда Джоном Одлинг-Сми, который прибыл с визитом в Киев. После завершения встречи В. Ющенко прокомментировал журналистам ее результаты. (укр.)

"Ми торкнулися основних питань, які будуть предметом обговорення в ці найближчі три дні", - сказав Віктор Ющенко. Насамперед це стосується питань фіскальної, бюджетної політики, де було відзначено задоволення сторін "характеристиками і рівнем виконання структурних і кількісних критеріїв 2000 року". Зокрема, відзначено, що вперше за останні 10 років в Україні було виконано бюджет.

Темою обговорення були також соціальні програми, їх фінансування з бюджету, стосунки бюджету з Пенсійним фондом, своєчасна виплата пенсій. Ще розглядалися основні параметри 2001 року, виконання приватизаційної програми та її вплив на виконання бюджетних завдань. За словами Віктора Ющенка, сторони домовилися, що за підсумками першого кварталу буде проаналізовано стан справ та подальші кроки щодо цього каналу наповнення бюджету. Прем'єр-міністр України підкреслив також, що в питанні про податкову заборгованість, яка також була темою розмови, в уряду незмінна позиція - борги треба платити. Потрібна "розумна реструктуризація, яка б закладала мотиви для виконання фіскальних обов'язків", але в жодному разі не йти шляхом списання боргів.

Ще один переговорний блок - це структурні показники, торгівельна політика. Йшлося, зокрема, про зниження експортного мита на соняшник. Високого візитера було поінформовано про те, що уряд подав до Верховної Ради проект рішення, згідно з яким експортне мито на соняшник пропонується знизити до 10%. Передбачається, що найближчим часом цей проект буде розглянуто. Віктор Ющенко висловив сподівання, що "здоровий глузд допоможе нам на цей раз прийняти рішення на користь сільгоспвиробника".

Йшлося і про підвищення рівня платіжної дисципліни в енергетиці. Січень був не найкращим місяцем з точки зору кількості робочих днів, зазначив Прем'єр. За його словами, те невелике падіння, яке трапилося в січні, треба виправити у лютому. Прем'єр згадав також, що різкі кадрові зміни також не сприяли рівню проплат. Тепер необхідно вийти на кількісні показники, які б відповідали рівню року і планам уряду. Ці розрахунки треба посилити в сторону грошового забезпечення, уточнив він.

Крім того, під час зустрічі з Джоном Одлінг-Смі зачіпалися питання, що стосуються банку "Україна" та Ощадного банку.

За словами Віктора Ющенка, Україна має всі підстави сподіватися на отримання чергового траншу, питання про надання якого, за його словами, буде розглянуто на засіданні Ради директорів МВФ. Якщо "вдасться охарактеризувати логіку дій і рівень виконання критеріїв і структурних завдань належним чином", то, на думку Прем'єр-міністра України, це питання носитиме швидше формальний характер. Віктор Ющенко також нагадав, що бюджетні показники у січні перевиконано.

Джон Одлінг-Смі, коментуючи підсумки зустрічі журналістам, заявив, що місія "підтримує основні напрямки економічної політики уряду України". Разом з тим він відзначив, що залишаються ще кілька питань, "що вимагають обговорення". Вони стосуються сфер фіскальної, монетарної політики, обмінного курсу, приватизації та ряду структурних програм. Відповідаючи на запитання щодо одержання Україною чергового траншу, він відповів, що "є шанси і "за", і "проти". На його думку, рішення українського парламенту з приводу зменшення експортного мита на соняшник буде значною мірою сприяти одержанню цього траншу. "Я сподіваюсь, що в найближчі тижні, парламент прийме позитивне рішення", зазначив він.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також