Французское счастье с украинским привкусом

06.02.2001, 15:35

Можно уверенно сказать, что 17 чемпионат мира, который завершился во Франции, был богатым на сенсации, главная из которых произошла в финале. При поддержке 13-тысячного парижского Дворца спорта "Берси" хозяева турнира в овертайме смогли победить действующего чемпиона - сборную Швеции. (укр.)

Відзначимо, що підтвердили "золоті" амбіції французи вже у дебюті зустрічі - 7:1! Найголовніші фаворити нинішньої першості, переможці попередньої і просто висококласні скандинави відігравалися довго, але все ж змогли звести матч до нічиєї. І лише у двох додаткових п'ятихвилинках вікінги здалися - 25:28. "Трикольорові" чемпіони - "Трекрунур" - задовольнилися приставкою "віце"!

Прикметно, що такий підсумок викликав неоднозначну реакцію, бо дуже спонукало схожу ситуацію, коли перемогу здобула футбольна сбірна Франції на домашньому чемпіонаті світу-98 (сходиться навіть те, що Швеція у гандболі - це та ж Бразилія у футболі). Отож думки розділилися: з одного боку - Франції допомогли рідні стіни, з іншого - фінал припав не на "шведський" день. Важко стати на чийсь бік (обидві команди показали просто фантастичну гру), до того ж, за великим рахунком, усі ми, звичайно, більше вболівали за Україну, яка, аби підтвердити реноме "сюрпризу чемпіонату", повинна була якомога краще виступити у втішному турнірі за 5-8 місця.

Але для початку підопічні Владислава Циганка всіх нас трішки засмутили, поступившись іспанцям з мінімальною різницею - 23:24. Після цього максимум, на що ми могли розраховувати, так це на 7 місце, на яке, втім, всерйоз претендувала і збірна Німеччини (вона програла свій втішний матч росіянам - 29:33). "Бундестім" ми шокували відразу, протягом усієї зустрічі вели у рахунку (після першого тайму - 17:8) і в результаті впевнено (30:24) перемогли збірну країни-"власниці" найсильнішого клубного чемпіонату Європи.

Рейхстаг упав, українські дебютанти - сьомі у світі! А ось олімпійські чемпіони - росіяни - продовжили падіння, програвши іспанцям п'яте місце - 38:40. Найближчий до п'єдесталу втішний матч за "бронзу" югослави виграли у єгиптян - 27:17.
Віктор Іванченко.
Инф. газеты "Україна молода".

Читайте також