Валерий Лобановский: Дела нашей сборной

07.02.2001, 11:48

На днях на тренировочной базе киевского "Динамо в Конче-Заспе представители СМИ имели возможность пообщаться с главным тренером национальной сборной по футболу и киевского "Динамо". Тема разговора - проблемы сборной команды, так как скоро новые матчи отборочного турнира чемпионата мира-2002. (укр.)

- Валерію Васильовичу, підбийте підсумки збору національної команди.

- Це наша помилка, що не повідомили: ніякого збору не було. Збір - це коли збираються кандидати до команди й проводиться повноцінна робота. А тут гравці "Шахтаря" прибули тільки 25 січня, футболісти новоросійського "Чорноморця" були спочатку, але поїхали, так само - гравці ЦСКА.

Тож це був не збір, а перегляд кандидатів, де ми мали змогу спілкуватися з кожним окремо й подивитися їх у матчах з командами не тільки вищої, а й першої та другої ліг. Я був здивований, коли прочитав у пресі, що, мовляв, сталася катастрофа: збірна програла "Оболоні". Але ледве зібравшись, без тренувань, не перемагають! Я вже казав, і скажу ще раз: набір чудових, талановитих футболістів - ще не команда. Сучасний футбол такої можливості не припускає. Є приклад "Динамо", де зібралися легіонери з різних країн. В Угорщині одна система тренувань, у Болгарії - друга, в Румунії - третя. Усе це треба поєднати в одній команді. Для цього команду відправили до Москви. Нині кажуть - "Динамо" "провалилося"... Так, "провалюватися" було необов'язково. Але там ми готували команду на майбутнє. До того ж ми не могли послати до Москви Шовковського, Кардаша, Головка - через те, що у футбол там грати неможливо. Як сказав один шанувальник футболу з Узбекистану: "Більше я не приїду дивитися ці танці". І це навіть не професіонал, але й він розуміє, що таке футбол і що таке футбол у залі. Грати треба на справжньому полі або в такому манежі, як у Кончі-Заспі, де можливі підкати й силова боротьба. Тож ми не послали цілу групу гравців - і слава Богу: приклад - травма Герасименка говорить про правильність нашого вибору. Але повернемося до збірної. Надалі будуть три заплановані контрольні зустрічі. Перша - 14 лютого в Тбілісі. Кого зможемо викликати - викличемо, але легіонерів викликати не можна. З новоросійським "Чорноморцем" буде домовленість, гірники прибудуть до Києва 12-го, а 13-го вирушать у Тбілісі. Щодо турніру на Кіпрі, то це, як кажуть, "день ФІФА", туди ми можемо викликати всіх. Але є проблема: регламент зобов'язує клуби відпускати гравців на сім матчів, а в нас - сім відбіркових матчів. Тож доведеться легіонерів викликати тільки на офіційні поєдинки. Інші візьмуть участь у кіпрському турнірі, який ми розглядаємо (й не тільки ми) не як боротьбу за приз, а як чергову перевірку стану гравців.

- Чи розраховуєте в березневих матчах на когось з нових футболістів, яких переглядали на зборі?

- Казати про те, що ми вже на комусь зупинилися, некоректно. Будемо стежити за ними й надалі. Буряк нині в Еміратах, де дивиться українців з "Чорноморця".

- Чи можете окреслити коло легіонерів, яких викличуть на товариські матчі в лютому?

- У полі нашого зору будуть усі, хто може грати за збірну України. Хотіли викликати Грановського, але він уклав контракт із "Спартаком", який готується до Ліги чемпіонів. Відтак викликати його нині сенсу немає. Але у полі зору будуть усі, я не хочу обмежувати коло, яке напевно розшириться. Лише додам, що, на жаль, в Грузії гратиме збірна "Шахтаря" й "Динамо".

- З часів СРСР підготовка збірної не починалася так рано. Тож збірній надається пріоритет перед "Динамо"?

Зрозуміло, збірна - на першому місці. Але й наш план роботи я не назвав би серйозною підготовкою. Серйозна підготовка була в СРСР, коли, не питаючи тренерів команд, у січні проводили двотижневий збір. Нині той же "Шахтар" навряд чи піде на це. Тож ми маємо не підготовку, а перегляд. Підготовка почнеться з матчів збірної.

- Наші легіонери у своїх клубах грають у інший футбол. Чи не виникає у зв'язку з цим проблем?

- Гравці з серії "А", Прем'єр-ліги, звичайно, мають неоднаковий рівень готовності. Сучасну методику впроваджує в тому ж "Арсеналі" Арсен Венгер. Я недавно прочитав інтерв'ю з Тьєррі Анрі. Ніколи не думав, що він - інтелектуальна людина. У "Ювентусі" француз постійно сперечався з тренерами. Зараз він каже, що уже не сприймає зовнішню інформацію. Можливо, йому не подобається місце на полі, але вказівки тренера виконує неухильно. Можливо, йому не подобається інтенсивний тренувальний процес, але треба - значить треба. Після ЧС-98 у хлопця трохи запаморочилась голова. Зараз нападник розуміє, що йому потрібно задля ігрового прогресу.

- Перший матч на Кіпрі наша збірна проведе з румунами. Цікаво, чи викликали Черната до національної збірної цієї країни?

- Ми не просто слідкуємо за спарингами суперників, ми тримаємо в полі зору всіх гравців тієї ж білоруської збірної, цікавимося станом, в якому вони перебувають. Щодо Черната. Чув заяву одного з тренерів румунської збірної про те, що Чернат не буде грати в "Динамо" (Київ), тому що "Динамо" усією командою обороняється й атакує, а Чернат, мовляв, гравець іншого плану. Будуть його викликати до лав збірної чи ні - я не знаю. Поки виклику немає.

- Під час поєдинків кандидатів до національної збірної з ЦСКА, "Ворсклою", "Таврією" нових імен, здатних підсилити збірну, у складі останніх не помітили? Того ж Кирлика, Кобзаря.

- Названі вами виконавці потрапили в поле зору. Сподобався і Мелащенко, який дав згоду виступати за "Динамо". Назагал, якщо під час короткочасного збору кандидатів ми знаходимо хоча б одне нове ім'я, це вже добре.

- А як щодо Цихмейструка й Левицького? Ваше ставлення до історії з грецьким паспортом Максима?

- Є свої закони. Вплинути на них ніхто не може. Було порушення деяких речей. Сподіваюсь, питання з документами Левицького вирішиться. Він кандидат до збірної України, ми стежимо за кіпером. Можливості Цихмейструка нам добре відомі. Упродовж останніх 4 років Едуард був задіяний тренерами збірної, але, на жаль, у головній команді країни з якихось причин поки що себе не реалізував. Екс-армієць непогано провів півроку у Болгарії, нині потрапив у непогану команду - "Спартак" - і, якщо Цихмейструк відповідатиме нашим вимогам, гратиме за збірну.

- У двох останніх матчах відбірного турніру знову проявився талант форварда Андрія Шевченка, м'ячі котрого, особливо в Норвегії, мали вирішальне значення. Чи нинішнього року тактика будуватиметься з розрахунку на бомбардирські якості Андрія?

- 1974 року Шьон сказав: "Треба мати трьох виконавців, щоб на їхній основі формувалась гра команди". Це було до початку світової першості. Але Мундіаль засвідчив, не колектив підлаштовується під лідерів, а навпаки. Не команда грала на Кройфа - Кройф грав на команду. Відчуваєте різницю? У нас такого немає, що є Шевченко, Ребров, приміром, Лужний, і навколо них будується гра. Ці хлопці чудово знають принципи роботи тренерського штабу збірної України. І хай у клубах не повною мірою реалізовують свої можливості, однак, прибуваючи до табору національної команди за 5-6 днів до матчу, вони одразу усвідомлюють поставлені перед ними завдання. Інша річ - функціональний стан, у якому вони приїздять з-за кордону. За 5 днів реально змінити його складно. Тому не будуватимемо навколо них ігрову модель, а вимагатимемо виконання конкретних завдань. Команда ж не спрямовувала дії у Вірменії чи в Норвегії конкретно на Реброва або Шевченка. Ні, звичайно. Вони просто виконували поставлені завдання, одночасно виявляючи свою індивідуальну майстерність.

- Одночасно з національною командою проводитиме збір молодіжка. Чи будуть в її складі нові імена?

- Тут знову ж таки буде перегляд кандидатів, які, можливо, раніше не залучались. Є в молодіжної збірної головний тренер, старший, тренер-селекціонер. Вони тримають у полі зору перспективних футболістів. Планувалося, що молодіжка вирушить з нами на Кіпр. Але в цей час проходитиме серйозний турнір у Румунії, де забезпечені всі умови. Тоді як на Кіпрі необхідно було б іще шукати суперників для контрольних зустрічей. Цей турнір, безумовно, буде корисним для молодіжної збірної України.

- Вас визнано кращим тренером Європи-2000. На церемонії нагородження будете присутні?

- Вона відбудеться в Італії 26 лютого у день матчу на Кіпрі між збірними України і Румунії. Постає питання вибору. Все-таки пріоритет віддам збірній. Відзнака приємна, почесна, але не більше.
Оксана Головко.
Инф. газеты "Урядовий кур'єр".

Читайте також