Закон "Об иммиграции" готов к обсуждению в парламенте

10.05.2001, 10:46

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам прав человека, национальных меньшинств и межнациональных отношений рекомендовал парламенту рассмотреть проект Закона Украины "Об иммиграции" во втором чтении. (укр.)

Необхідність якнайшвидшого прийняття такого закону, вважають в Комітеті, викликана гострою міграційною ситуацією, пов'язаною з масовим в'їздом в Україну іноземців та осіб без громадянства в умовах відсутності належної законодавчої бази для регулювання відносин у цій сфері. Так, чинним законодавством не встановлений порядок видачі дозволів на імміграцію в Україну, не запроваджений механізм її квотування. Внаслідок цього посилюється нелегальна міграція, що призводить до зростання правопорушень, негативно впливає на міждержавні стосунки.

Проект Закону України "Про імміграцію" покликаний врегулювати демографічні та міграційні процеси на території України.

Законопроект визначає порядок імміграції в Україну іноземців та осіб без громадянства, правовий статус іммігранта, порядок видачі дозволу на імміграцію та посвідчення на проживання, а також повноваження органів, що забезпечують виконання законодавства про імміграцію.

Автори законопроекту запропонували надати право на видачу дозволу на імміграцію не тільки центральному органові (зараз цю роботу здійснює Міністерство внутрішніх справ), а й підпорядкованим йому органам в регіонах. Такий підхід автори зумовлюють тим, що центральному органу доводиться щорічно оформляти до 30 тисяч дозволів на імміграцію, що значно ускладнює його роботу. Крім того необхідне визначення нового центрального органу, який буде займатися питаннями імміграції, оскільки Департамент у справах національностей та імміграції Кабінету Міністрів не має відповідних повноважень та підпорядкованих йому на місцях підрозділів.

Члени Комітету підтримали необхідність за нинішніх умов запровадження квоти на отримання українського громадянства, за винятком вже здійснюваних програм по поверненню депортованих народів. Комітет вважає, що обсяги імміграції мають встановлюватися Кабінетом Міністрів на кожний календарний рік. Саме ж квотування не повинно порушувати положення Міжнародного Пакту про громадянські і політичні права та Протоколу No.4 Європейської Конвенції з прав людини.

Головне науково-експертне управління підтримало проект Закону "Про імміграцію", оскільки, за висновком управління, документ сприятиме захисту прав іммігрантів та встановить правові засади процесу імміграції в Україну іноземців або осіб без громадянства.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также