Парламенту рекомендуется профинансировать из Госбюджета субсидии населению на приобретение твердого топлива

31.05.2001, 11:36

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности поддержал решение парламентского комитета по вопросам бюджета рекомендовать парламенту принять за основу законопроект о внесении дополнений к Закону Украины "О Государственном бюджете Украины на 2001 год". (укр.)

Законопроектом, автором якого є народний депутат України В'ячеслав Сокерчак, пропонується профінансувати пільги та субсидії населенню на придбання твердого палива за рахунок відповідних субвенцій, які надаються з Державного бюджету місцевим бюджетам. Законом України "Про Державний бюджет України на 2001 рік" передбачене фінансування пільг та субсидій населенню тільки на оплату електроенергії, природного і скрапленого газу та житлово-комунальних послуг.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради підтримало законодавчу пропозицію В. Сокерчака, зазначивши, що вона допоможе вирішити соціальну проблему, яка виникла через певні обставини. Зокрема, низький рівень інфраструктурного облаштування більшості (передусім сільських) населених пунктів України, порушення ліній електропередач, водопостачання внаслідок стихійного лиха призвели до збільшення використання твердого палива для опалення житлових будинків.

Експерти управління відзначають, що згідно з чинним законодавством малозабезпеченим верствам населення за рахунок субсидій компенсуються витрати на придбання та споживання електроенергії, природного та скрапленого газу, житлово-комунальних послуг, твердого палива. Однак, на думку парламентських експертів, механізм фінансування щодо кожного виду витрат має бути однаковий.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також