В парламентских комитетах готовятся два кодекса

25.05.2001, 13:38

Комитеты Верховной Рады Украины по вопросам законодательного обеспечения правоохранительной деятельности и по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией на совместном заседании создали две рабочие группы по подготовке проектов Криминально-процессуального кодекса Украины и Кодекса Украины об административном правонарушении. (укр.)

Концепції нових законопроектів розробляються з метою приведення чинного законодавства у відповідність з Конституцією України, а також інтеграції нашої держави в європейські структури.

Робочі групи очолили: з підготовки проекту Кримінально-процесуального кодексу - голова Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Іван Білас; з підготовки проекту Кодексу України про адміністративні правопорушення - заступник голови Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Олександр Бандурка. До складу робочих груп увійшли народні депутати України, провідні фахівці наукових юридичних закладів України, керівники правоохоронних структур.

За словами голови робочої групи по підготовці проекту Кримінально-процесуального кодексу України І. Біласа, новий Кримінально-процесуальний кодекс "повинен на 40% врахувати реалії часу і на 60% - працювати на перспективу".

Голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, зокрема, зазначив, що в новому документі чіткого визначення потребують поняття "суб'єкти кримінального процесу", "підслідність", "досудове слідство". На думку І. Біласа, в Кримінально-процесуальному кодексі слід окремо визначити сферу оперативно-розшукової діяльності (зараз вона регламентується численними нормативними підвідомчими актами) у кримінальному процесі. Члени робочої групи поставили за мету створити Кримінально-процесуальний кодекс, який був би "чітким, не переобтяженим затеоретизованими правовими нормами, простим у застосуванні на практиці".

Робоча група з підготовки Кодексу України про адміністративні правопорушення в ході засідання висловила намір зосередити свої зусилля на підготовці документа, який би відповідав, перш за все, основним засадам захисту прав і свобод людини та громадянина. Так, зокрема, у проекті вперше передбачається ввести норму права на захист особи, яка притягається до адміністративної відповідальності. Істотних змін також зазнає механізм розгляду судами справ про адміністративні порушення.

У проекті передбачається значну увагу приділити посиленню конституційних гарантій законності при провадженні по справах про адміністративні проступки, визначити порядок оскарження постанови місцевого суду по справі про адміністративний проступок в апеляційному суді та порядок оскарження в порядку касаційної ревізії. Проект Кодексу про адміністративні правопорушення передбачається також доповнити новими главами у зв'язку із встановленням нових видів адміністративних стягнень.

Найближчим часом обидві робочі групи ознайомляться з напрацьованими проектами кодексів, які раніше розроблялися робочими групами Кабінету Міністрів. На засіданні йшлося, що підготовлені на їх базі нові законопроекти будуть подані на розгляд Верховної Ради орієнтовно у вересні-жовтні 2001 року.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также