Археологическое наследие должно быть защищено законодательно

17.05.2001, 12:15

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам культуры и духовности, рассмотрев законопроект об охране археологического наследия, рекомендовал парламенту принять его в первом чтении за основу. (укр.)

Комітет разом із Головним науково-експертним управлінням Верховної Ради відзначає, що цей законопроект розроблено в розвиток Закону "Про охорону культурної спадщини". Законопроект про охорону археологічної спадщини виокремлюватиме археологічну спадщину із правового поля, що регулює відносини у сфері охорони культурної спадщини, враховуватиме специфіку галузі у дослідженні, використання і охорону пам'яток археології.

Археологічна спадщина України, зазначається у висновку, є важливою складовою частиною культурної спадщини, яка має свої об'єктивні характерні ознаки, що роблять доцільним виділення її в окрему особливу категорію історичних об'єктів, що мають бути під особливою охороною держави. У переважній більшості випадків ці об'єкти розташовані на землях, що перебувають у господарському користуванні, через що постійно перебувають під загрозою руйнування, а то і знищення.

На жаль, наголошує профільний Комітет, несанкціоновані розкопки археологічних пам'яток, функціонування "чорного ринку" археологічних здобуток, їх контрабандне вивезення за межі України в останні роки набули масового характеру, а державні органи з питань охорони пам'яток, місцеві органи влади та правоохоронні органи в ряді регіонів країни (Крим, Одеса, Херсон, Миколаїв та інші) "фактично самоусунулися від захисту цієї категорії культурних цінностей".

Втім, як наголошується у висновку Головного науково-експертного управління, законопроект потребує доробки. Зокрема, поза увагою залишилась проблема міжнародного співробітництва, в т. ч. організація спільних археологічних експедицій, міжнародний обмін археологічними пам'ятками, надання іноземним компаніям дозволу на проведення археологічних розкопок та торгівлю старожитностями, а також боротьба з незаконними археологічними роботами і з недозволеним вивезенням знайдених при розкопках предметів.

Експерти парламенту вважають за доцільне разом з проектом закону про охорону археологічної спадщини подати зміни і доповнення до Кримінального та Адміністративного кодексів України, які б посилювали відповідальність за правопорушення в археологічній діяльності.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также