Разработан закон о политической рекламе

18.05.2001, 10:10

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам свободы слова и информации, рассмотрев законопроект "О политической рекламе и политической агитации", рекомендовал парламенту принять его за основу в первом чтении. (укр.)

Прийняття закону, вважають у Комітеті і Головному науково-експертному управлінні Верховної Ради, "є цілком суспільно виправданим і своєчасним", оскільки в законах "Про рекламу", "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори Президента України" "Про Центральну виборчу комісію" ці питання врегульовуються "лише частково або фрагментарно". Як стверджує автор, проект закону вперше в Україні визначає основні засади і принципи політичної рекламної та агітаційної діяльності, вводить у правовий обіг такі поняття, як "політична реклама", "політична агітація", "суб'єкти політичного процесу", політична "прихована", "недобросовісна" і "фальшива" реклама", "контрреклама" і "антиреклама".

У законопроекті зафіксовано сучасну практику використання різноманітних носіїв політичної рекламно-агітаційної інформації, проводиться диференціація засобів мас-медіа, виписаний загальний порядок їх використання, особливо під час виборчих і референдумних кампаній. Окремі статті документа регулюють політичну рекламу та агітацію під час виборчої кампанії діючих Президента, народних депутатів, керівників органів державного управління і місцевого самоврядування, а також повноваження суб'єктів політичного процесу: виборчих комісій, суддів, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Проект встановлює певне коло обмежень щодо політичної рекламної та агітаційної діяльності, зокрема, визначено коло осіб, яким забороняється займатись політичної рекламою та агітацією. Законопроектом пропонується визначити законодавчі норми ведення рекламно-агітаційної кампанії кандидатами, політичними партіями (блоками) - учасниками виборчого процесу.

Документ передбачає створення максимально рівних фінансових умов ведення передвиборчої кампанії для окремих кандидатів, партій (блоків), убезпечити кандидатів, партії (блоки) від безпідставного втручання в їхню рекламну кампанію органів державної влади та місцевого самоврядування. В основу документа покладено практику і довід рекламної та агітаційної діяльності суб'єктів політичного процесу у США, Великобританії, Німеччині, Італії, Голландії, Росії, Польщі. Враховано рекомендації Європейського інституту засобів масової інформації, низки міжнародних науково-практичних конференцій, позитивний і негативний досвід виборчих і референдумних кампаній в Україні.

Законопроект включений до порядку денного сьомої сесії Верховної Ради України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также